VARŠAVA: POČEO EUROPSKI EKONOMSKI SUMMIT

Predstavnici 45 zemalja u srijedu su se sastali u Varšavi gdje će tijekom trodnevnog Europskog ekonomskog summita raspravljati o budućnosti Staroga kontinenta nakon povijesnog proširenja EUa na deset novih članica 1. svibnja.

Na summitu u Varšavi će, osim 20 šefova država i vlada, sudjelovati mnogi poslovni ljudi, predstavnici međunarodnih organizacija i tvrtki. Summit organizira Svjetski ekonomski forum iz Davosa.

Na godišnjem sastanku koji se obično održava u austrijskom Salzburgu i u kojemu sudjeluje najmanje tisuću poslovnih ljudi te visokih europskih političkih dužnosnika, mjere sigurnosti su iznimno visoke, jer se ondje najčešće okupi i velik broj antiglobalista. Poljska je policija izvijestila da ih se na ovogodišnjem summitu u Varšavi očekuje oko 15.000.

Glavne zapadne zemlje predstavljat će uglavnom ministri, a od predsjednika država svoj su dolazak najavili njemački predsjednik Johannes Rau, portugalski Jorge Sampaio i švicarski Joseph Deiss te finski premijer Matti Vanhanen. U radu summita će sudjelovati i europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen i guverner Europske banke za obnovu i razvoj Jean Lemierre.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici summita podijeljeni su u radne skupine. Danas je počela rasprava o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike u proširenom EU-u, zatim o skorom usvajanju eura u novim zemljama članicma te o reformi mirovina.

Predviđeni su i razgovori o europskoj sigurnosti te o mjestu koje će u Europi zauzeti Poljska, najveća nova članica EU-a kada je riječ o geografskoj površini i broju stanovnika te zemlje. Razgovarat će se o stanju u kavkaskoj regiji u nazočnosti predsjednika Azerbejdžana, Gruzije i Armenije te o riziku nestanka jezika malih zemalja u proširenoj Europi.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara