Vatikan bi mogao ući u schengenski ugovor

ZBOG prijetnji međunarodnog terorizma Vatikan bi trebao ući u konvenciju iz Schengena o nadzoru zajedničkih granica koju su potpisale neke europske zemlje, rekao je u petak visoki pravosudni dužnosnik Vatikana Nicola Picardi.

Sporazum iz Schengena ne odnosi se samo na kontrolu granica, već prije svega povećava razmjenu informacija, operativnih izvješća, preventivne i represivne inicijative u zaštiti osoba, podsjetio je Picardi.

On je rekao da se Vatikan, zbog svog geografskog karaktera enklave, mora prilagoditi standardima europskih zemalja kako glede policijskih informacija i mjera, tako valjanosti i modaliteta putovnica.

Inače, u Vatikanu je u 2003. bilo 567 građanskih i 576 krivičnih postupaka što je u odnosu na broj stanovnika 115,2 posto, odnosno 117 posto, dok je u Italiji taj odnos 5,7 posto i 10 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj nesrazmjer ne proizlazi iz toga što su stanovnici Vatikana veliki kršitelji zakona, već zato što im se treba pridodati 18 milijuna osoba, hodočasnika i turista, koji svake godine uđu u malu državu. U Vatikanu žive točno 492 osobe, no vatikansko državljanstvo je nešto brojnije jer ga imaju i 287 diplomata i članova nuncijatura u svijetu.

U Vatikanu žive i 252 osobe koje nisu vatikanski državljani.

(Hina/AR) stom dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara