Vatikan imenovao novog nuncija za Sloveniju i BiH

Vatikan je u srijedu za novog apostolskog nuncija u Sloveniji imenovao msgr. Santosa Abrila y Castella, naslovnog biskupa Tamade, rođenog 1935. godine u Alfambri, Španjolska.

Kako je, pozivajući se na priopćenje Svete Stolice, javio tiskovni ured Slovenske biskupske konferencije, Abryl y Castello istodobno je imenovan i apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi najviši predstavnik Vatikana u Sloveniji i BiH u diplomatskoj službi Svete Stolice djeluje od 1967. godine, a djelovao je u više zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike. Od 1996. do 2000. godine bio je nuncij u SR Jugoslaviji, a do imenovanja na dužnost nuncija u Sloveniji i BiH na istoj je dužnosti bio u Argentini.

Riječ je o trećem imenovanju novog nuncija u Ljubljani nakon što se u Vatikan prije dvije godine vratio prvi nuncij Edmond Farhat. Nuncij Marjan Oleš (Poljak) odstupio je zbog zdravstvenog stanja, dok razlozi za odlazak dosadašnjeg nuncija Giuseppea Leanze, imenovanog prošle godine, nisu pojašnjeni. Pretpostavke laičkih krugova u Ljubljani su da Vatikan nije u potpunosti zadovoljan razvojem odnosa sa Slovenijom budući da niti prvi ugovor sa Svetom stolicom još nije ratificiran u slovenskom parlamentu, a otvorena su i pitanja vjeronauka i povrata crkvene imovine, nacionalizirane u razdoblju komunizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara