VATIKAN POTVRDIO: DIO ARHIVA OBJELODANIT ĆE SE 2003.

Vatikan je u subotu izvijestio kako će 2003. javnosti iznijeti do sada u arhivama čuvane podatke koji se odnose na aktivnosti apostolskog nuncija u Njemačkoj, kardinala Eugenia Pacellija koji je 1939. postao papa Pio XII, ali će se to umjesto 1. siječnja ostvariti 15. veljače.

´Niz dokumenata iz vatikanskih arhiva koji se tiču odnosa Svete Stolice i Njemačke u razdoblju između 1922. i 1939., u doba pontifikata papa Pia XI, bit će objelodanjeno i ponuđeno na raspolaganje povjesničarima´, kazao je glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Valls. Monsinjor Pacelli bio je apostolski nuncij u Muenchenu od 1922. do 1925., a zatim u Berlinu od 1925. do 1929.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navarro-Valls je rekao da su dokumenti Arhiva apostolske nuncijature u Berlinu koji se odnose na razdoblje 1931. do 1934. potpuno uništeni zbog savezničkog bombardiranja Berlina 1945. i požara koji je u potpunosti uništio nuncijaturu.

Vatikan je također objavio da arhivi Svete Stolice koji se odnose na razdoblje pontifikata Pia XII tijekom nacističkog razdoblja i holokausta neće biti objelodanjeni prije 2005. Povjesničari i židovske zajednice u svijetu često su kritizirali stav Katoličke crkve u to vrijeme, posebno njezinu šutnju tijekom nacističkih progona, čije su glavne žrtve bili židovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara