Vatikan razmatra moralnost biotehnološke hrane

DVOJICA svećenika upozorila su prošli tjedan Vatikan da je stvaranje genetski modificiranih organizama protivno nauku Crkve, dajući time moralnu dimenziju raspravi kojom dominiraju znanstveni, politički i gospodarski interesi.

Na dvodnevnoj konferenciji o GMO organizmima, održanoj protekloga tjedna u Vatikanu, svećenici Roland Lesseps i Peter Henriot, Amerikanci iz misija u Zambiji, upozorili su da genetsko modificiranje ne poštuje "golemu dobrotu Božje kreacije" i protivi se socijalnom nauku Crkve o poštivanju ljudskih prava i prirode.

"Priroda nije korisna samo nama kao ljudima, već je voli i cijeni Bog kroz Krista", poručili su. "Pravo korištenja drugih stvorenja ne daje nam pravo da ih zlorabimo", naglasili su.

Svećenici su u svojem izlaganju zatražili od Vatikana da slijedi tzv. načelo predostrožnosti, koje nalaže da se GMO proizvodi ne puštaju u okoliš postoji li i najmanja indicija da bi mogli biti štetni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citirali su i riječi pape Ivana Pavla II. da svijet još nije u stanju procijeniti "biološke poremećaje koji bi mogli nastati zbog neoprezne genetske manipulacije i beskrupuloznog razvoja novih oblika biljaka i životinja".

Naglasili su također da dugogodišnje stajalište Vatikana o solidarnosti sa siromašnima zahtijeva da se ne pruža podrška tehnologiji zbog koje bi zemlje u razvoju bile još ovisnije o industrijaliziranom svijetu i njegovu GMO sjemenu.

Konferencija je organizirana kako bi se Rimokatoličkoj crkvi pomoglo u donošenju službenog stajališta o tome može li biotehnološka hrana suzbiti glad u svijetu.

Datum očitovanja Vatikana o tom pitanju nije određen, a organizator skupa kardinal Renato Martino, inače pobornik GMO-a, tvrdi da bi se službeni stav moglo čekati još godinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara