Vatikanska TV kao CNN: Slovenskog kardinala proglasili Slovakom

DO KARDINALNE greške u medijskom praćenju događaja u Vatikanu ne pravi samo CNN, čija je novinarka Christiane Amanpour blaženog Alojzija Stepinca u svom prijenosu prema starom stereotipu proglasila suradnikom ustaša, pokazala je i zabuna koju je napravila vatikanska televizija proglasivši jednog drugog Alojzija "kanadskim kardinalom slovačkog podrijetla", iako je on rođen u Sloveniji.

Vatikanska televizija u ponedjeljak je, prilikom prijenosa prisege na Sveto pismo svih kardinala pred ulazak u konklavu, kratko predstavila njihove podatke i odakle dolaze, a kad je došao na red nadbiskup Toronta, jedan od trojice kanadskih kardinala koji sudjeluju u izboru novog Pape, on je predstavljen kao "kanadski kardinal, ali po rodu - Slovak", iako se zapravo radi o Slovencu.

Taj detalj nije izbjegao dopisniku "Dela" iz Rima Antonu Hočevaru pa je o njemu izvijestio čitatelje najtiražnijeg i najutjecajnijeg lista u Sloveniji, koja je tako još jednom konsternirana stalnim zabunama koje kod neobaviještenih zapadnjaka izazivaju sličnosti u nazivima dviju država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Aloysius Matthew Ambrozic rodio se u selu Gabrje blizu Ljubljane kao Alojzij Ambrožič 1930. godine. Cijela je obitelj, majka Helena i otac Lojze, sa svoje sedmoro djece 1945. godine izbjegla u strahu pred dolaskom komunista na vlast. Nakon trogodišnjeg boravka u Austriji, gdje je Ambrožič u izbjegličkim logorima u Vekktringu i Spittalu završio gimnaziju, preselili su se u blizinu Toronta, gdje 1955. završava bogosloviju i biva zaređen da bi kasnije napredovao u crkvenoj hijerarhiji do sadašnjeg visokog položaja. Nakon 1990. Ambrožič je posjećivao domovinu, još uvijek odlično govori slovenski i često kontaktira sa slovenskim svećenstvom.

Zanimljivo je da je kardinal Ambrožič lani zbog približavanja 75. godini života, a prema običajima u Crkvi, papi ponudio ostavku na nadbiskupsko mjesto, ali ju Ivan Pavao II. nije prihvatio. Kanadski tisak ovih je dana pisao da je Ambrožič od trojice kardinala-izbornika iz te države najmanje "papabile", među ostalim jer ga drže jakim konzervativcem, ali da je u vatikanskoj kuriji vrlo cijenjen zbog svoje izuzetne akribije, znanja i poznavanja doktrine, te zbog organizacijskih sposobnosti.

Ambrožič je prvi kardinal slovenskog podrijetla koji sudjeluje u konklavi. Visoki dostojanstvenici Katoličke crkve u Sloveniji do sada nisu bili imenovani kardinalima. Postojala je nada da će prvim slovenskim kardinalom postati raniji ljubljanski nadbiskup Franc Rode, kojega je Ivan Pavao Drugi prošle godine povukao u Vatikan imenujući ga predstojnikom Kongregacije za redovnike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara