Vatrogasci u San Diegu prisilno sudjelovali na gay paradi

KAPETAN John Giotto i trojica njegovih kolega iz Vatrogasne službe San Diega su odlučili gradsku upravu tužiti za seksualno zlostavljanje nakon što im je zapovijeđeno da sudjeluju u gradskoj gay paradi 21. srpnja ove godine.

"Vadio sam trupla iz spaljenih zgrada, djecu iz smrskanih automobila, ali nikada nisam doživio toliki stres kao tog dana", tvrdi Giotto, koji 28 godina služi u vatrogascima.

Giotto i drugovi tvrde da ih je sudjelovanje u paradi ne samo izložilo prizorima i zvucima "koji vrijeđaju njihova moralna i vjerska uvjerenja" nego i verbalnom zlostavljanju, dobacivanju, provokacijama pa i otvorenim seksualnim ponudama od strane sudionika.

Giotto i njegovi ljudi su na paradi sudjelovali s vatrogasnim kolima iz postaje koja se našla na stazi parade. Zapovijed da sudjeluje je primio od zapovjednika vatrogasnog bataljuna. Ukoliko bi je odbio, bio bi automatski suspendiran i izložen stegovnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giotto tvrdi da su vatrogasna kola i ranije sudjelovala na gay paradama, ali da je to, navodno bilo na "dobrovoljnoj" bazi. Od jednog od kolega koji je sudjelovao je poslije čuo kako su doživjeli "svašta" od sudionika, uključujući gađanje vozila plastičnim vrećicama za koje su mislili da sadrže vodu, da bi se poslije utvrdilo  "da sadrže neku drugu tekućinu".

Tracy Jarman, zapovjednik vatrogasaca, inače lezbijka, se na vijest o podizanju tužbe osobno ispričala vatrogascima i obećala da će istražiti cijeli slučaj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara