Vaypajee u Pekingu: Indija ne smatra Kinu prijetnjom

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee poručio je u utorak kineskom vodstvu da njegova zemlja Kinu ne smatra prijetnjom, javljaju agencije. L

"Nema objektivnog razloga za neslogu između nas i međusobno si ne predstavljamo prijetnju", rekao je Vajpayee studentima Pekinškog sveučilišta.

Drugoga dana šestodnevnog posjeta Kini, Vajpayee se također sastao s bivšim kineskim predsjednikom Jiangom Zeminom, koji još uvijek zapovijeda kineskom vojskom. Predviđeni su i razgovori s novim kineskim predsjednikom Huom Jintaom, ujedno i glavnim tajnikom kineske Komunističke partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vajpayee se u ponedjeljak sastao s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, s kojim je potpisao ugovor o suradnji.

Dvije zemlje potpisale su i zajedničku deklaraciju kojom je indijska vlada prvi put izričito priznala da je Tibet integralni dio Kine, objavio je "China Daily".

Ovo je prvi posjet jednog indijskog premijera Kini u posljednjih deset godina. Odnosi između dviju zemalja, napeti zbog teritorijalnog spora koji je bio uzrokom njihova rata 1962., osjetno su se poboljšali od posjeta bivšeg kineskog premijera Zhua Rongjija Indiji prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara