VB: Glasačima na referendumu jedno jasno pitanje

BRITANSKA vlada navjerojatnije će postaviti samo jedno pitanje biračima na referendumu o novom europskom ustavu kako bi izbjegla optužbe da navodi glasače da kažu "da", piše u srijedu Financial Times.

Pitanje će vjerojatno glasiti: "Treba li Ujedinjeno Kraljevstvo odobriti sporazum kojim se uvodi ustav Europske unije?".

Prihvaćanje tog pitanja predstavlja pobjedu za ministra vanjskih poslova Jacka Strawa, koji je spriječio pokušaj pro-europskih ministara da svojim pitanjem navedu glasače na "da".

Po Financial Timesu, članovi kabineta u srijedu će finalizirati tekst za referendum koji će biti organiziran 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pro-europski političari, uključujući Petera Hainea, vođu Donjeg doma britanskog parlamenta, željeli su u pitanje postavljeno na referendumu uključiti dio da se radi o ustavu kojega je već podupro parlament. Ideja je međutim odbačena jer je ocijenjeno da bi promatrači mogli optužiti vladu da na nepošten način utječe na ishod referenduma.

Referendumom o europskom ustavu ovoga se tjedna bave i Španjolska, Njemačka i Francuska.

Španjolski premijer u utorak je u Zaragozi objavio da će 11. veljače u Barceloni, u kampanji za "da" europskom ustavu, sudjelovati i njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac.

Chirac je u utorak nakon francusko-španjolskog godišnjeg summita, izrazio želju da "španjolski narod velikom većinom" izađe na referendum 20. veljače kako bi dao primjer drugim europskim zemljama.

Španjolska je prva zemlja koja će se referendumom izjasniti o europskom ustavu. Francuski predsjednik nije želio reći kada će se u Francuskoj održati referendum o toj temi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara