VEĆINA AMERIKANACA PROTIV HOMOSEKSUALNIH BRAKOVA

Većina Amerikanaca je protiv homoseksualnih brakova, iako ne i protiv homoseksualaca, pokazalo je utorak istraživanje javnoga mišljenja. L

Istraživanje instituta Pew Research Center for the People and the Press pokazalo je da se 59 posto Amerikanaca protivi istospolnim brakovima, dok ih 32 posto podržava. Protivljenje je poraslo od srpnja kada je 53 posto reklo da se protivi brakovima između osoba istoga spola.

Rezultati istraživanja dolaze u trenutku kada je Vrhovni sud američke države Massachusetts u utorak odlučio da istospolni partneri imaju zakonsko pravo na brak prema ustavu, ali za sada nije dopustio izdavanje bračnih dozvola za sedam homoseksualnih parova koji su se pred Sudom usprotivili zabrani istospolnih brakova. Sud je naredio parlamentu države da u roku od šest mjeseci riješi problem.

Parlament može odobriti brak ili građansku zajednicu između osoba istoga spola, što zagovaraju neki, ili dopuniti ustav odredbom da je brak zajednica isključivo između muškarca i žene, što zagovaraju drugi.

Istraživanje je potkrijepilo mišljenja da vjerska uvjerenja uvelike određuju odnos prema homoseksualnim brakovima, s 80 posto protivljenja onih koji su snažno predani vjeri.

Većina Amerikanaca, njih 55 posto, kaže da je homoseksualizam grijeh, dok 33 posto tvrdi da nije. Devet od deset evangelika bijelaca predanih vjeri smatra homoseksualizam griješnim. Američki evangelici su opet najjače uvjereni da se homoseksualci mogu izmijeniti, katolici i protestanti su u sredini, a najmanje vjeruju u promjenu njihove seksualne orijentacije ljudi svjetovnijeg usmjerenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri od pet onih koji kažu da će glasovati za predsjednika Busha, koji je i sam protiv istospolnih brakova, kažu da se protive brakovima osoba istoga spola, dok su pristalice demokratskog kandidata podjednako za i protiv.

Mladi Amerikanci češće odobravaju homoseksualne brakove, dok protivljenje raste s godinama ispitanika. Oni u šezdesetim ili sedamdesetim godinama s četiri prema jedan su nadglasali pristalice.

Otprilike polovica ispitanih Amerikanaca reklo je da nema povoljno mišljenje o homoseksualcima i lezbijkama, ali se većina protivi njihovoj diskriminaciji.

Istraživanje centra Pew Research poduzeto je na 1.515 odraslih Amerikanaca od 15-19. listopada uz dopuštenu pogrešku u ispitanom uzorku od +/- 3 posto.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara