Većina državljana EU smatra da Izrael predstavlja prijetnju miru

VEĆINA državljana zemalja Europske unije smatra da Izrael predstavlja najozbiljniju prijetnju "za mir" u svijetu, zajedno s Iranom, Sjevernom Korejom i SAD-om, prema ispitivanju Eurobarometra čije su službene brojke objavljene u ponedjeljak.

Istraživanje Europske komisije o stajalištima građana EU o Iraku i svjetskome miru pokazalo je da 59 posto ispitanika smatra da Izrael predstavlja prijetnju svjetskome miru, dok 53 posto ispitanika smatra da drugu po redu najveću prijetnju miru predstavljaju Iran, Sjeverna Koreja i SAD.

Istraživanje je također pokazalo da dvije trećine ispitanika vjeruje da je američka vojna operacija u Iraku bila neopravdana.

Upitan o mogućim političkim implikacijama, glasnogovornik Europske komisije Gerassimos Thomas kazao je: "Nije naša uloga ili naša politika da interpretiramo istraživanja ili da našu politiku temeljimo na tome. Istraživanje je istraživanje, a politika je politika".

U posljednjem istraživanju javnog mišljenja oko 500 osoba u svakoj od zemalja članica EU-a upitano je za koje od 14 zemalja na popisu smatraju da predstavljaju prijetnju miru.

Popis zemalja sastavili su dužnosnici EK.

Palestinska samouprava nije bila na popisu, jer ona nije priznata država, kazao je Thomas.

Izraelske su vlasti u ponedjeljak objavile da su "razočarane" rezultatima tog ispitivanja.

"S velikom tugom primili smo na znanje da europski građani Izrael smatraju najvećom prijetnjom miru u svijetu", objavila je izraelska misija pri EU-u.

U objavljenom priopćenju ističe se žaljenje zbog toga što su "Europljani očito slijepi prema patnjama i izraelskim žrtvama".

"Osim toga, oni Izrael stavljaju ispred najgorih država i terorističkih organizacija. Europa bi morala učiniti puno više kako bi popravila svoj dijalog s Izraelom", dodaje se u priopćenju u kojem se ističe postojanje "emocionalna barijere između Izraela i Europe".

"Rezultati ovog istraživanja nisu samo problem Izraela. Europa mora biti prva koja će na to odgovoriti", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara