VEĆINA FRANCUZA I NIJEMACA ZA JAČANJE ODNOSA DVIJU ZEMALJA

Točno 40 godina nakon što su Francuska i Njemačka sklopile Sporazum o prijateljstvu i suradnji, više od polovice stanovnika tih zemalja podržava jačanje odnosa između dviju zemalja, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u utorak.

Ispitivanje Ipsosa, koje je obuhvatilo 959 Francuza i 941 Nijemca, pokazalo je da je 57 posto Francuza i 58 posto Nijemaca izabralo Njemačku odnosno Francusku kao prvu zemlju s kojom bi željeli imati još bolje odnose.

Francuzi su na drugo mjesto svrstali Veliku Britaniju, koja je dobila slabih osam posto, a na treće Španjolsku s tri posto glasova.

Britanija je na drugom mjestu i kod Nijemaca, ali sa samo šest posto, dok Austrija i Italija dijele treće mjesto i to svaka s pet posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od polovice ispitanika opisalo je odnos Francuske i Njemačke kao ´partnerstvo´, a trećina ih smatra da su dobri odnosi potrebni kako bi se stvorila učinkovita gospodarska i politička protuteža Sjedinjenim Državama.

Ipak, samo osam posto Francuza i 16 posto Nijemaca podržalo je namjeru svojih vlada da ohrabruju svoje građane u učenju jezika druge države.

Francuska i Njemačka 22. siječnja obilježavaju 40. obljetnicu potpisivanja Elizejskog sporazuma, kojim je prekinut začarani krug straha i osvete i potvrđeno partnerstvo koje je otada glavni pokretač europskih integracija.

Povodom svečanog obilježavanja, dvije će zemlje objaviti niz mjera za jačanje suradnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara