Većina saborskih klubova nije pristala na prekid rasprave o Sunčanom Hvaru

SABOR nije na početku današnje rasprave prihvatio prijedlog Kluba zastupnika IDS-a da se saborska rasprava o privatizaciji Sunčanog Hvara prekine jer se "bez potpunih informacija vodi neargumentirano i vrlo paušalno".

IDS drži da "neargumentirana rasprava ne čini dobro ni turizmu ni hrvatskom gospodarstvu" te se zauzeo za "cjelovitu i posebnu saborsku raspravu o privatizaciji i turizmu".

Prijedlog je podržan jedino od Kluba DC-a koji se zalaže za moratorij na privatizaciju turističkog portfelja do novog saziva Sabora, te za izmjene Zakona o privatizaciji.

Klub HSLS-a smatra da raspravu treba nastaviti upravo stoga što zastupnici nemaju potpune informacije o Sunčanom Hvaru, kao ni saborski Odbor za turizam. HSLS traži da se nakon završetka rasprave donesu i zaključci o spornoj privatizaciji.

Klub HSS-a također je za nastavak rasprave, "zbog disonantnih tonova Vlade", kako je u ime HSS-a ustvrdio Luka Trconić.

Usprotivio se jučerašnjoj izjavi ministrice turizma Pave Župan Rusković, koja je ustvrdila da je u slučaju Sunčanog Hvara "odluka sa stručne strane bila potpuno ispravna te da je Vlada promijenila odluku zbog fame u javnosti o lošim privatizacijama". "To nije istina, tročlano vladino povjerenstvo sastavljeno od ministara utvrdilo je nepravilnosti u toj prodaji", rekao je Trconić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klub HDZ-a zauzeo se za nastavak rasprave, uz donošenje zaključaka da o cijelom slučaju MUP, Državni ured za reviziju te Državno odvjetništvo provedu istragu i o tome u najkraćemm roku izvijeste Sabor.

Za nastavak rasprave zauzeo se i Klub SDP-a, ali je podržao i IDS-ov prijedlog da se uskoro u Saboru otvori i cjelovita rasprava o privatizaciji.

Klub HSP-a smatra da bi ovakve rasprave trebale rezultirati konsenzusom o smjeru privatizacije u hrvatskom turizmu, te izmjenom Zakona o privatizaciji.

Klub LS-a zatražio je nastavak rasprave ili je predložio da se uskoro provede i rasprava o privatizaciji PIK-ova što za istočnu Hrvatsku ima istu težinu kao što za južnu ima privatizacija turističkih kompleksa.

Sabor je nastavio rad pojedinačnom raspravom 38 prijavljenih zastupnika koji će govoriti o privatizaciji Sunčanog Hvara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara