VEHAR: PRAVA ZAŠTITARA TREBA UREDITI KOLEKTIVNIM UGOVOROM

Zbog neorganiziranosti i minimalnih prava koja kod privatnih poslodavaca ostvaruju zaposleni u zaštitarskim društvima, tu djelatnost što prije treba urediti kolektivnim ugovorom koji će se odnositi na svih 15.000 zaposlenih, rekao je danas predsjednik Republičkog sindikata radnika pošte i telekomunikacija Jadranko Vehar.

Taj sindikat okuplja oko 1.000 zaštitara iz šest zaštitarskih tvrtki, no u Hrvatskoj danas djeluje 120 tvrtki, od kojih neke zapošljavaju i do 1.600 radnika.

S obzirom na veliki broj malih tvrtki koje se pojavljuju na tržištu, cijena rada u toj djelatnosti neprestano pada tako da trenutno iznosi 20 kuna po satu, pa je sindikat inicirao početak kolektivnih pregovora u dva zaštitarska društva - AKD zaštita i Posilović zaštita.

"Očekujemo da će pregovori početi u ožujku, a kolektivni ugovor biti gotov do ljeta", kaže Vehar. Pritom se nada da će novi ministar rada Branko Vukelić proširiti ugovor i na ostale zaštitarske tvrtke, kako se ne bi ponovilo da cijena rada padne na četiri kune, kao što je to slučaj u jednoj zadarskoj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše plaće zaštitara dosežu 4.200 kuna, no većina prima plaće od 2.500 do 3.000 kuna, a pritom nemaju dodatke, tvrdi Vehar.

"Zaštitarski poslovi obavljaju se pod posebnim uvjetima rada, s naoružanjem, bez plaćenih prekovremenih sati, obveznog odmora na radu i redovitih zdravstvenih pregleda, pa je neorganiziranost te službe opasna za sve", ističe Vehar dodajući kako bi zakonodavac trebao to područje urediti i posebnim zakonom o zaštitarskoj službi.

Sindikalni povjerenik Miomir Jačinović ističe da se plaće u pojedinim tvrtkama isplaćuju i s pola godine zakašnjenja, a pojedini poslodavci zaradu isplaćuju u bonovima.

Tijekom kolektivnih pregovora sindikat će tražiti da zaštitari ostvare pravo na beneficirani radni staž i invalidsku mirovinu i utvrđivanje cijene rada u rasponu od 20 kuna po satu za čuvarske poslove do 55 kuna na sat za poslove tjelohranitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara