Vela: Janičina utrka morala je ići uživo

Vela: Janičina utrka morala je ići uživo

UREDNIK Sportskog programa HTV-a Željko Vela u intervjuu Večernjem listu kazao je kako osjeća odgovornost, ali ne prihvaća krivnju zato što hrvatska javnost nije mogla gledati prijenos Janičine utrke iz Bad Kleinkirchheima, gdje je naša najbolja skijašica osvojila zlato.

Podsjetimo, Index je prvi u subotu navečer objavio da HTV neće prenositi uživo utrku veleslaloma, a nakon što je Janica na toj utrci pobijedila iz HTV je krenulo prozivanje krivaca i najavljivanje otkaza.
Sportski urednik HTV-a Željko Vela kazao je kako je Janičina utrka morala ići uživo, no da on nije mogao odlučiti o tome, jer je na njemu da predloži sadržaj, a direktorica programa (Tanja Šimić) je ta koja odlučuje što će ići, a što ne.

Na pitanje novinarke Večernjeg lista, je li Vela upozorio direktoricu Šimić na važnost utrke, sportski urednik je odgovorio:

"Da. Prvi puta smo o tim utrkama razgovarali još u prosincu. Na tom sastanku kojem je prisustvovala i ravnateljica Marija Nemčić predložio sam da sve tri utrke s istog skijališta idu u izravni prijenos. Rečeno mi je tada da je to za petak i subotu moguće, ali da u nedjelju ne može ići izravno zbog kolidiranja s misom koju smo po ugovoru i javnoj obvezi dužni imati u programu. S obzirom na Janičine prijašnje rezultate u superveleslalomu ta je procjena bila relativno opravdana, bez obzira na to što je ja privatno i kao urednik Sportskog programa ni tada nisam prihvatio s oduševljenjem. No nakon što je Janica u petak bila četvrta s minimalnim zaostatkom, a u subotu prva, odmah poslijepodne nazvao sam još jednom Tanju Šimić kazavši joj kako nije dobro da sutra, u nedjelju, superveleslalom imamo samo na HRT Plusu te je zamolio neka vidi što se može napraviti. Njezin odgovor je bio da sada, pola dana prije prijenosa, ne može iz programa skinuti misu, ali će pronaći neki termin za snimku."

"Mogla je misa ići na prvom, a skijanje na drugom programu, ali takve odluke nisu u domeni urednika Sportskog programa. Shemu emitranja potpisuje, određuje i za nju odgovara direktorica programa." - kazao je Vela dodajući kako sebi može zamjeriti jedino što nije ultimativno tražio da se ta utrka prenosi na Drugom programu kako se god zna i umije, no to bi bilo zadiranje u uredničke ovlasti direktorice programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu sebi zamjeriti što nisam zvao dalje Mariju Nemčić, Mirka Galića, Sabor, Vladu RH, Vijeće EU..., jer zbog Janičinih rezultata dva dana prije, ta je utrka u nedjelju morala ići u program makar Janica na kraju bila 24. Ne znam, čini mi se suludim da bi netko uopće mogao pomisliti da urednik Sportskog programa kaže da bi trebala ići misa, a ne Janica." - rekao je Vela.

Vela je kazao kako je razgovarao i s Mirkom Galićem i s Tanjom Šimić, no sadržaje razgovora ne želi iznositi. Međutim, rekao je da vjeruje kako bi Tanja Šimić sada, da može, svoju odluku promijenila.

A.H.
Foto: Vecernji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara