VELEPOSLANIK: INTERVENCIJA U IRAKU NE PRIJETI SIGURNOSTI BIH

Američki veleposlanik u BiH Clifford Bond izjavio je u petak da intervencija SAD i njenih koalicijksih partnera u Iraku ne predstavlja prijetnju za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine. L

Akcija u Iraku, rekao je Bond na konferenciji za tisak, neće utjecati na opredjeljenje Amerike da vojno i diplomatski ostane angažirana u ovoj regiji (jugoistočne Europe).

Bond je priznao kako mu je poznato da ova vojna akcija teško pada mnogima u BiH kao i u Americi. "Mi nemamo drugih ambicija u Iraku osim da ukinemo prijetnju i vratimo iračkom narodu kontrolu nad tom zemljom", rekao je pri tomu Bond.

"Građani BiH trebaju shvatiti da su naši motivi iskreni", poručio je američki veleposlanik. Pri tome je podsjetio kako su SAD morale donositi neke teške odluke o intervencijama u svijetu, uključujući i Balkan, aludirajući na američki vojni udar na Srbiju 1999. godine u vrijeme kosovske krize, te na američke vojne (zrakoplovne) udare na vojne ciljeve bosansko-hercegovačkih Srba 1994. godine.

U svojoj poruci građanima BiH Bond je naglasio kako akcija u Iraku nije unilateralna jer je 35 zemalja javno deklariralo svoju predanost koaliciji za trenutačno razoružanje Iraka, od kojih su, dodao je, mnoge osigurale vojnu i logističku potporu.

(Hina) pg sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara