VELEPOSLANIK JARROLD URUČIO DONACIJU CARINSKOJ UPRAVI RH

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Nicholas Jarrold posjetio je u utorak Carinsku upravu RH i uručio je ravnatelju Antonu Uljaru donaciju koju čini trideset kompleta ručnog alata za pretragu prijevoznih sredstava, priopćilo je Ministarstvo financija.

Ta donacija je nastavak višegodišnje plodne suradnje carinskih službi dviju zemalja, kaže se u priopćenju.

Profesionalni instruktori Britanske carinske službe pripremili su i održali za djelatnike hrvatske carine od 1996. do danas ukupno pet seminara koji su financirani sredstvima koje je donirala vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Obuku je prošlo više od 160 hrvatskih carinika, a svaki od održanih seminara posebno je tretirao cestovni, željeznički, pomorski odnosno kontejnerski promet, objašnjava se u priopćenju.

Obuka je obuhvatila analize rizika, profiliranje, ciljanje i selektivnost pri odabiru prijevoznih sredstava, putnika i robe za detaljan pregled, izvore informacija, prikupljanje i obradu podataka, te obavještajni rad, analitiku i izvješćivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, obuhvaćeni su bili i globalni pregled suvremenih tendencija u ilegalnoj trgovini opojnim drogama, identifikacija i testiranje droga pomoću narkotestera, suradnja carine s partnerima u gospodarstvu, tehnika pregleda prijevoznog sredstva, putnika i robe, ispitivanje ´sumnjivih´ stranaka u postupku, kao i prepoznavanje ´tjelesnog govora´.

Dosadašnja suradnja s carinskom službom Ujedinjenog Kraljevstva putem spomenutih seminara, te razmjenom operativnih informacija, pridonijela je konkretnim rezultatima na planu borbe protiv organiziranog kriminala, osobito krijumčarenja opojnih droga i carinskih prijevara, kaže se u priopćenju.

Tijekom današnjeg razgovora veleposlanik Jarrold i ravnatelj Uljar suglasili su se o potrebi još intenzivnije suradnje, osobito u povoljnijim okolnostima kada Carinska uprava RH počinje realizaciju CARDS programa Europske unije.

Veleposlaniku je uručena prigodna zahvalnica Carinske uprave za donaciju i dosadašnju pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara