Velika Britanija i službeno objavila da je pandemiji svinjske gripe došao kraj

Velika Britanija i službeno objavila da je pandemiji svinjske gripe došao kraj

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

U TRENUTKU službenog proglašenja kraja pandemije svinjske gripe u Velikoj Britaniji, broj smrtnih slučajeva od virusa H1N1 u toj zemlji se popeo na 411, dok su najave bile mnogo više.

Ubrzo će sa svojim radom prestati i Nacionalna služba za pandemijsku gripu te će se ukinuti i brza telefonska linija koja je radila 24 sata dnevno, a na njoj se ljudima odgovaralo na pitanja o svinjskoj gripi. Zbog manjeg broja prijavljenih slučajeva zaraze virusom H1N1 bit će zatvorena i internetska stranica te službe, pišu svjetski mediji.

Manje zaraženih nego običnom sezonskom gripom

Kritičari tvrde kako su sedmomjesečnu pandemiju, koja je službeno stajala oko milijardu funta, ministri i zdravstveni službenici vodili vrlo loše. Neki su optužili i Svjetsku zdravstvenu organizaciju za padanje pod utjecaj farmaceutske industrije koja je na cjepivu dobro zaradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je 121 zaraženi Britanac u bolnici. Oko 5 tisuća slučajeva zaraze tjedno je brojka koja je mnogo ispod one kojom se stanovništvo zarazi običnom sezonskom gripom. Zbog brzih reakcija na pojavu bolesti većina je pacijenata osjetila relativno blage simptome zaraze. Britanski zdravstveni službenici tvrde kako se Nacionalna služba za pandemijsku gripu, bude li potrebno, ponovno može pokrenuti u roku od sedam dana.

"Opada broj novozaraženih svinjskom gripom"

Britanska ministrica zdravstva Gillian Merron je u priopćenju napisala kako se Nacionalna služba zatvara 11. veljače 2010. godine te da je taj potez povučen zato što opada broj novozaraženih svinjskom gripom.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara