Velika Britanija ima više vojnika u zatvorima nego u Iraku i Afganistanu

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VELIKA BRITANIJA ima više ratnih veterana u svojim zatvorima nego što ima vojnika u Iraku i Afganistanu, pokazao je nedavni izvještaj koji su prenijeli britanski mediji.

Više od 20.000 bivših vojnih osoba nalazi se u zatvoru, na uvjetnoj slobodi ili odrađuju kaznu nekim oblikom društveno korisnog rada, pokazalo je istraživanje "National Association of Probation Officers" (NAPO).  Brojka od 8500 veterana u zatvoru dvostruko je veća od ukupnog broja vojnika u Iraku i Afganistanu. Zabrinjavajuće zvuči i podatak kako je jedan od deset zatvorenika bivši vojnik.

Studija pokazuje da je zloupotreba droge i alkohola na vrlo visokom nivou u toj populaciji, a nasilje u obitelji je jedan od najčešćih razloga zašto ti ljudi završavaju pred sudom.
Harry Fletcher asistent glavnog tajnika NAPO-a kaže kako "macho kultura" britanskih vojnika ne dopušta da potraže pomoć. Ne znaju se nositi s depresijom i posttraumatskim stresom te podliježu zloupotrebi opojnih tvari.

"Sramota je da toliki koji su služili svojoj zemlji sada trunu u zatvoru. Nitko nije iznad zakona, ali naša zemlja nije pružila potrebnu potporu vojnicima kad se vrate kući", rekao je Dominic Grieve, ministar pravosuđa vlade u sjeni.

Ovakvi izvještaji mogli bi zvučati još sramotnije kad se iz Afganistana počnu vraćati vojnici koji tamo služe.

Unatoč ovim podacima, Ministarstvo obrane kaže kako se "velika većina" bivših vojnika uspješno vrati civilnom životu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara