Velika Britanija: Muslimanski radikali upali na predizborni skup

Muslimanski radikali upali su u utorak na predizborni skup vodeće muslimanske političke formacije u Velikoj Britaniji i uz povike "Nema boga do Alaha!" pozvali islamsku zajednicu na bojkot izbora 5. svibnja.

Skup u organizaciji Muslimanskog vijeća Britanije (MCB) netom je bio počeo u londonskoj džamiji kada je upalo dvadesetak prosvjednika, lica zakrivenih maramama i osudilo MCB kao "izdajice muslimana".

Prosvjednici su izvikivali i slogane vezane uz Afganistan, Irak i američki logor Guantanamo u kojemu Amerikanci drže osumnjičene islamske teroriste i povukli se nakon 20 minuta, a tada je čelnik MCB-a Iqbal Sacrniae zaključio da se čulo i drugo mišljenje muslimanske zajednice, ali da to nije stajalište MCB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjereni muslimani pozivaju svoju zajednicu na parlamentarne izbore jer možda baš oni drže ključ za desetak zastupničkih mjesta u Velikoj Britaniji gdje živi 1,6 milijuna muslimana. Tvrdolinijaši su tek manjina koja na sebe skreće pozornost radikalnim tezama poput veličanja terorista Osame bin Ladena.

Na posljednjim britanskim izborima 2001. muslimani su masovno podržali premijera Tonyja Blaira, no on na tu podršku više ne može računati nakon što je poveo svoju zemlju u invaziju na Irak.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara