Velika hrvatska narodna subota: Protiv Kosoričine politike seljaci, ribari, branitelji i Facebookovci...

Foto: Srećko Niketić / Cropix

NAJOMRAŽENIJA Vlada u kratkoj povijesti hrvatske samostalnosti sutra bi itekako mogla biti uzdrmana. Svijest o tome da se ništa, ama baš ništa neće napraviti po pitanju reformi u izbornoj godini, na noge je digla "Facebook prosvjednike", ali i seljake čiji je sindikat najavio dolazak na sutrašnji braniteljski prosvjed.

Strasti su dodatno raspirila i jučerašnja uhićenja prosvjednika s ciljem rušenja Vlade koji su se pokušavali domoći Markovog trga, a protiv kojih je policija također iskazala nepotrebno veliku silu. Iako bi se prosvjednicima od jučer moglo spočitnuti štošta, od govora mržnje do nasilnih momenata, valja uzeti i u obzir činjenicu da su ljudi ogorčeni stanjem u zemlji koji je direktna posljedica HDZ-ove korupcionaško-nepotističke vladavine, ali i da u trenucima kada nema jasno određenog opozicijskog pokreta, svakakvi individualci i opskurne skupine dolaze na svoje.

Prečesto podcjenjivani Facebook bunt sutra bi, pak, mogao napokon pokazati svoju pravu snagu. Bundžija spremnih da izađu na ulice sve je više, te, za razliku od inicijatora akcije Ivana Pernara, na svojoj omiljenoj društvenoj mreži naglašavaju kako žele mirne prosvjede s jasno artikuliranim ciljevima.

Umorni revolucionar

Ivan Pernar koji je tijekom dana ipak pušten iz pritvora ima zabranu prilaska Trgu bana Jelačića i Markovom trgu, stoga sutrašnji prosvjed ne ide u njegovoj organizaciji. Kako nam je kazao, "umoran je i ne može svaki drugi dan provoditi u pritvoru". Ipak, usprkos tome što nije u mogućnosti doći na glavni zagrebački trg, nije pozvao prosvjednike da oni to učine, već je najavio novi prosvjed za ponedjeljak u 18 sati na Cvjetnom trgu. No, prosvjed će se održati, unatoč njegovom odsustvu, i unatoč činjenici da će "Facebook prosvjednici" izaći bez službenog organizatora.

Braniteljskim prosvjedima će se sutra, kako nam je potvrdio Tomislav Pokrovac, pridružiti i seljaci, kojih će, prema njegovim riječima, doći na stotine. "Snijeg je u Slavoniji do koljena, ali ništa nas neće spriječiti da dođemo", kazao nam je vođa seljaka najavivši njihov dolazak organizirano, autobusima. Nezadovoljni su, kaže, politikom Vlade u svim aspektima, traže isplatu poticaja seljacima i ispunjenje ostalih njihovih zahtjeva. Njima će se, prema najavama, pridružiti radnici i ribari.

Thompson će propjevati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski branitelji, prevenstveno motivirani događanjima oko Tihomira Purde, prvi su za sutra najavili prosvjed, i to pod nazivom "Stop progonu hrvatskih branitelja", a opisuju ga kao "izraz javnog nezadovoljstva jalovom politikom Vlade RH i Državnog odvjetništva prema vrednotama proizašlima iz Domovinskog rata, kao i općim gospodarskim i socijalnim stanjem u koje je država dovedena".

Kao "posebno iznenađenje" tog prosvjeda u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 1990.-1996. najavljuje se govor Marka Perkovića Thompsona, pjevača poznatog po čovjekoljubivim pjesmama "Jasenovac i Gradiška Stara", a kojeg je, sudeći prema pisanju nekih medija, vladajući HDZ iz famoznog crnog fonda navodno platio pola milijuna kuna da u predizbornoj kampanji ne pjeva za druge političke opcije, što je on s gnušanjem odbacio. Thompson sutra neće pjevati (ako je vjerovati medijskim napisima, možda zato jer je još uvijek vezan "ugovorom" o nepjevanju), ali bi prema nekim najavama mogao održati govor. Njegov menadžer Zdravko Barišić, koji je uvijek bez komentara pa tako i sada, drži taj podatak u velikoj tajnosti. Izađe li taj svizac iz rupe, čeka li nas duga i teška zima?

Oporba u bijegu, Matijašević pod Kosoričinim skutima

Kako god s Thompsonom bilo, znamo koji je to drugi svizac koji neće izaći iz svoje rupe - Zoran Milanović. On će sutra dati petama vjetra u potpuno suprotnom smjeru, u Slavoniju, zbog bogtepita čega koje je objašnjeno kao "skup SDP-a na kojem će govoriti predsjednik Stranke". Zašto vođa najjače oporbene stranke na tako važan prosvjedni dan bježi u Slavoniju, odakle će se prosvjednici slijevati u Zagreb, ostaje potpuno nejasno.

Rep je pred Kosoričinim braniteljima podvio i čelnik HUS-a Ozren Matijašević. Iako je ranije aktivno vabio na prosvjed, danas - novi preokret. Matijašević ne želi da ga se svrstava "u grupacije", a naročito ga boli etiketa da se prosvjed radi u dogovoru s HDZ-om. Izrazio je, pak, žaljenje što neće imati priliku "još jednom ukazati na osnovne probleme koji more većinu građana ove zemlje, a ti su: neodgovornost vlasti u vođenju ekonomske politike, rasprodaja resursa i uništenje realnog sektora, nezaposlenost, besperspektivnost mladih i nedostatak elementarne etike i morala u obavljanju poslova od općeg interesa". Zato je Matijašević lijepo zaključio kako mu je najbolje ostati u krevetu. Kako se ne bi zamjerio "drugim braniteljskim grupacijama", prevedeno, HDZ-ovom Josipu Đakiću i njegovoj šefici Jadranki Kosor.

Sindikalni čelnici u krevetima, opozicijski što dalje od prosvjeda, svakako nikoga tko bi mogao kvalitetno artikulirati stavove i zahtjeve ovog naroda. Nikoga da upozori na važnost mirnih prosvjeda, bez nasilja, bez govora mržnje, bez kršenja zakona, bez uništavanja NAŠE imovine, NAŠIH ulica, NAŠIH gradova. Zato hvala pojedincima na Facebook mreži koji to čine umjesto ove jalove opozicije i sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara