Velika neizvjesnost u Španjolskoj uoči izbora

Velika neizvjesnost u Španjolskoj uoči izbora

Foto: FAH

NARODNA stranka desnog centra, premijera Mariana Rajoya, opet osvaja najviše mjesta u španjolskom parlamentu no ovaj put joj za vrat puše lijeva koalicija "Ujedinjeni možemo" umjesto stranke lijevog centra PSOE-a, pokazuje anketa Centra za sociološka istraživanja (CIS) objavljena u četvrtak, 17 dana uoči novih izbora u toj mediteranskoj zemlji.

Anketa, čiji rezultat se podudara s dvije ankete objavljene prošlog tjedna, ukazuje na dominaciju četiri stranke od kojih niti jedna neće dobiti dovoljno mjesta u parlamentu za samostalno sastavljanje vlade. Izbori 26. lipnja održavaju se jer nakon izbora 20. prosinca nitko nije mogao formirati vladu.

Stranka s najviše glasova, vladajuća Narodna stranka, nije bila dobila podršku ostalih za formiranje vlade. To je zatim pokušala i druga stranka po broju glasova, stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) no niti ona nije dobila podršku u parlamentu.

Narodna stranka sada bi mogla dobiti 29,2 posto glasova umjesto 28,7 posto osvojenih u prosincu, pokazuje anketa CIS-a sa sjedištem u Madridu. To joj donosi između 118 i 121 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno ih je imati 176.

Treća stranka po snazi Podemos (Možemo), koja se protivi mjerama štednje i podržava referendum o nezavisnosti Katalonije, stvorila je u međuvremenu koaliciju s manjinskom Ujedinjenom ljevicom (Izquierda Unida). Ta koalicija nazvana 'Ujedinjeni možemo' preuzela je glavno mjesto na ljevici prestigavši umjereni PSOE, pokazuje anketa CIS-a.


Takav rezultat pokazale su i ankete dviju kuća za istraživanje tržišta objavljene prošli vikend.

Ujedinjeni možemo dobiva podršku 25,6 posto birača a PSOE 21,2 posto. I dok su na izbore prije šest mjeseci izašli odvojeno, raspršujući glasove ljevice, i dobili zajedno 71 zastupnika (69 plus 2) sada bi Podemos i Ujedinjena ljevica mogli imati između 88 i 92 zastupnika, desetak više od PSOE-a.

U posljednjih 35 godina u Španjolskoj se na vlasti mijenjaju PSOE i Narodna stranka. Ova anketa ukazuje na najgori rezultat u povijesti PSOE-a te dodatno urušavanje tradicionalnog dvostranačja.

Posljednja od četiri velike, stranka centra Građani (Ciudadanos), mogla bi dobiti oko 40 mjesta što je gotovo identično rezultatu postignutom u prosincu.

Ukoliko ovu anketu potvrde Španjolci na biralištima krajem mjeseca, očekuju se tjedni neizvjesnog pregovaranja što bi moglo potrajati do jeseni. Anketa CIS-a pokazuje kako 14,7 posto birača još uvijek ne zna kome dati glas.

Španjolska nakon dugogodišnje gospodarske krize ima stopu nezaposlenosti od 21 posto, nakon Grčke najvišu u EU, a drugi problem koji brine građane je korupcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara