Veliki broj prigovora na regularnost izbora u Makedoniji

IZBORNA komisija u Makedoniji (DIK) priopćila je da je uložen veliki broj prigovora na regularnost izbornog procesa na izvanrednim parlamentarnim izborima. Najviše prigovora je došlo iz albanske Demokratske unije za integraciju, Demokratske partije Albanaca i oporbene koalicije za Europu "Sunce". DIK će u idućih 48 sati odlučiti hoće li prigovori biti prihvaćeni.

Za sada je potvrđeno da će na čak 28 biračkih mjesta izbori biti ponovljeni za dva tjedan, zbog toga što je prekid glasanja na tim mjestima bio duži od tri mjesta. Na tim biračkim mjestima je registrirano oko 20.000 birača.

Prema službenim rezultatima pobjedu na izborima je odnijela koalicija aktualnog premijera Gruevskog "Za bolju Makedoniju" sa osvojenih 48,24 posto glasova. Koalicija za Europu Sunce osvojila je 23,31 posto glasova, Demokratska unija za integraciju 11,13 posto, Demokratska partija Albanaca 10,52 posto, Partija za europsku budućnost 1,45 posto i Partija za demokratski prosperitet 1,12 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su bili obilježeni nasiljem. Prilikom oružanih obračuna na biralištima u Skoplju i okolici jedna osoba je ubijena, a njih osam je ranjeno.  Policija je uhitila najmanje jedanaest osoba koje su sudjelovale u nasilju.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara