Veliki četvrtak u zagrebačkoj katedrali

NADBISKUP zagrebački Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali, na Veliki četvrtak, misu posvete ulja s obnovom svećeničkih obećanja.

Uz nadbiskupa u misnom slavlju, s kojim započinje vazmeno trodnevlje, sudjelovao je pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac i apostolski nuncij Giulio Einaudi te više od 200 svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Bozanić je u propovijedi u prigodi Svećeničkog dana govorio o jedinstvu prezbiterija (svećenika) i vremenu za pripremu Druge sinode crkve zagrebačke.

Poručio je kako je potrebno otkrivati zajedničku odgovornost za pastoralni rad te poticati na pastoral koji treba uskladiti u svim dijelovima nadbiskupije, a to je moguće suradnjom svećenika i laika koji žive u župi ili dekanatu.

"U ovoj misi slavimo spomen na ustanovljenje sakramenta svećeničkog reda i euharistije i povezani smo u zajedništvo sa Svetim Ocem koji danas u vatikanskoj Bazilici također slavi misu posvete ulja pod kojom će potpisati novu Encikliku o Euharistiji i njezinu odnosu s Crkvom", rekao je nadbiskup.

Govoreći o pripremama za drugu sinodu zagrebačke crkve, nadbiskup je ponovio da će se ona održati pod motom "Hodimo u novosti života" te da će jedna od tema biti jedinstvo pastoralnoga rada, bitno obilježje današnje Crkve na kojemu se gradi crkveno zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i nastavak obilježavanja 150. godišnjice Zagrebačke nadbiskupije i metropolije, te pozvao svećenike i vjernike na sudjelovanje u metropolijskom slavlju na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata 31. svibnja.

Zaključujući propovijed, nadbiskup je rekao kako smo potaknuti na veliko poslanje, a to znači uključivanje u zajedničke programe sinode u gradnju jedinstva pastoralnog rada u svakoj zajednici naše mjesne crkve, kako bismo u mnogostrukosti darova i službi pokazali naše jedinstvo i zajedništvo u vjeri i ljubavi.

U zagrebačkoj katedrali večeras će biti služena misa Večeri Gospodnje. Na Veliki petak, Dan Kristove muke i smrti, obredi Velikog petka u zagrebačkoj katedrali počet će u 18 sati.

Treći dan vazmenog trodnevlja, Velika subota, u znaku je vazmenog bdjenja. Obredi će započeti u zagrebačkoj katedrali u 21 sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara