Veliki sukob kineskih imigranata i policije u Italiji, Kinezi se zabarikadirali u tvornicu

Veliki sukob kineskih imigranata i policije u Italiji, Kinezi se zabarikadirali u tvornicu

Screenshot: YouTube

SILOVITI sukobi izbili su ovaj tjedan između policije i lokalne kineske zajednice u mjestu Prato blizu Firence u središnjoj Italiji gdje živi jedna od najvećih zajednica Kineza u Europi.

Napetosti rastu u tom gradu koji se smatra tekstilnom prijestolnicom Italije gdje su kineski useljenici počeli stizati sredinom 90-ih. Oko 50.000 Kineza radi u tom području u proizvodnji odjeće i torba s natpisom "Made in Italy".

Većina tih tvrtka živi od rada ilegalnih useljenika zanemarujući propise o sigurnosti na radu i izbjegavajući plaćanje poreza.

To područje u središtu je istraga krijumčarenja nekih 4,5 milijarda eura u Kinu iz Italije između 2006. i 2010.

Nemiri su počeli u srijedu kada su državni zdravstveni djelatnici došli u inspekciju tvornice, a one su pojačane nakon požara 2013. u kojem je poginulo sedam osoba.

Ima i ozlijeđenih

Vlasnik tvornice bijesno je reagirao na inspektorove zamjerke kršenja zdravstvenih i sigurnosnih propisa, navodi policijski izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kineski radnici tada su se zabarakadirali u tvornici, a stotine drugih okupile su se pred tvornicom gađajući policajce kamenjem i bocama.

Ozlijeđena su dva Kineza i policajac.

Pokrajinski predsjednik Enrico Rossi rekao je u petak da je o izgredu razgovarao s ministrom vanjskih poslova Paolom Gentilonijem.

Rossi je obećao uhvatiti se u koštac s kriminalom u tom području u kojem je ilegalna polovica od cjelokupne gospodarske aktivnosti i gdje se svake godine utaji milijarda eura poreza, a novac pere putem međunarodnih transfera.

"Kineska zajednica mora poštovati zakon i integrirati se, mi ne možemo prihvatiti 'slobodne zone'. Nastavit ćemo inspekcije kako bismo očistili taj golemi proizvodni sustav", obećao je Rossi.

Kineski dužnosnici iz Firence obišli su to područje u petak i pozvali Italiju da zakon provodi "na civiliziran način", a kinesku zajednicu u Italiju "da svoja prava i interese brani na zakonit i racionalan način".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara