Veliko povećanje radioaktivnosti u reaktoru 2: Radnici evakuirani

Foto: AFP
Video: Youtube

RADNICI koji su radili u zgradi reaktora 2 nuklearke Fukushima evakuirani su zbog velikog povećanja radioaktivnosti, objavio je TEPCO. Kompanija je izmjerila radijaciju u visini od 1000 milisiverta na sat u vodi pronađenoj ispod prostora za turbinu u kojoj je smješten reaktor 2 te nuklearke. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost izvijestila je i kako je razina radioaktivnog joda u moru kraj nuklearke 1850 puta veća od uobičajene. Sve ovo povećalo je psihoze oko nuklearke.

Naime, Vladini dužnosnici i djelatnici kompanije priopćili su danas kako je visina radijacije u vodi u zgradi turbine drugog reaktora u japanskoj nuklearki Fukushima Daiichi 10 milijuna puta viša od normalne. No, kasnije su utvrdili da podatak nije vjerodostojan te se ispričali.

Hidehiko Nishiyama iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost je rekao da radijacija na površini vode iznosi 1.000 milisiverta. Za usporedbu o kakvoj se količini radi, CNN navodi da pojedinac u zdravoj okolini bude izložen radijaciji od tri milisiverta godišnje.

"Naravno da smo zabrinuti zbog činjenice da se razina radijacije povisuje. Međutim, u ovom trenutku ne razmatramo negativne posljedice za zdravlje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vodi oko reaktora izmjerene su visoke razine cezija i drugih elemenata, što ne bi smio biti slučaj. Postoji velika mogućnost da su oštećene šipke goriva", rekao je glasnogovornik Tokyo Electric Power Coa.

Nakon objave podataka o razini radioaktivnosti, dvoje radnika koji su radili na drugom reaktoru su evakuirani. U zgradi turbine trećeg reaktora izmjerena radijacija je bila 10.000 puta veća od normalne te su i tamošnji radnici evakuirani.

Razina radijacije u moru, izmjerena 330 metara od obale gdje se nalazi Fukushima Daiichi, danas je 1.850 puta veća od normalne. Jučer je bila 1.250, a prekjučer 104 puta veća od normalne. Vlasti još uvijek pokušavaju utvrditi kako radijacija dolazi u more. Jučer su priopćili da bi takva voda bila opasna za piće, ali da ne predstavlja globalnu prijetnju jer će se radijacija raspršiti morem i ublažiti.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju je priopćila da bi saniranje elektrane moglo potrajati mjesecima.

Prosvjedi protiv nuklearki

Istodobno, u Tokiju i Nagoyi prosvjeduje se protiv nuklearnih elektrana. U Nagoyi se okupilo oko 300 prosvjednika koji su uzvikivali: "Ne želimo još jednu Fukushimu". Tražili su i da s radom prekine NE Hamaoka koja je od Nagoye udaljena oko 120 kilometara. U Tokiju, u elitnoj četvrti Ginzi, okupilo se također oko 300 prosvjednika.

Istaknimo i to da su u Japanu prosvjedi protiv nuklearki vrlo rijetki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara