Veliko zanimanje za izložbu "Secesija u Hrvatskoj"

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) sutra se svečano otvara velika izložba "Secesija u Hrvatskoj", koju je gotovo tri godine pripremalo 40 vodećih hrvatskih sručnjaka. L

"Interes za izložbu vrlo je velik, ne samo u domaćoj nego i u inozemnoj javnosti. Najavljeni su turistički posjeti iz velikog dijela Europe", izjavio je dan uoči otvorenja izložbe ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović, koji je o izložbi dao intervjue uglednom američkom i belgijskom kulturnom magazinu.

Izložbu "Secesija u Hrvatskoj", koje će dio biti postavljen i u zgradi Hrvatskoga državnog arhiva, jednom od najreprezentativnijih primjera hrvatske secesije, otvorit će ministar kulture Antun Vujić.

Zbog velikog interesa javnosti, kako kaže Gašparović, sutrašnji je program otvorenja podijeljen na protokolarni i onaj za publiku s pozivnicama. U ponedjeljak, 15. prosinca, od 13 do 19 sati bit će slobodan ulaz, što je svojevrstan dar građanima u povodu Božića i Nove godine, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izložbi će se predstaviti dostignuća hrvatske umjetnosti od 1897. do 1918., više od 1000 izložaka vezanih uz arhitekturu, slikarstvo, kiparstvo, grafiku, grafički dizajn i umjetnički obrt. Izlošci su najvećim dijelom posuđeni iz muzeja diljem Hrvatske, od Cavtata i Dubrovnika do Vukovara i Varaždina, te iz Beča.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović nada se da će se i dalje proučavati povijest hrvatske kulture i umjetnosti, te da će se za nekoliko godina postaviti izložba o moderni, razdoblju između dva rata.

Muzej za umjetnost i obrt posljednje je desetljeće priredio izložbu o baroku, te izložbe vezane uz fotografije, bidermajer i historicizam u Hrvatskoj.

Izložba "Secesija u Hrvatskoj" bit će otvorena do 31. ožujka 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara