Velikoj Britaniji prijeti invazija kineskih stršljena

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VELIKI broj opasnih kineskih stršljena probija se kroz Francusku do Velike Britanije, a mjere sprečavanja problema nisu uspješne, jer se kukci uspijevaju izboriti s otrovima.

Vjeruje se da su stršljeni, roda Vespa velutina, stigli u francuski grad Bordeaux u pošiljci keramike iz Kine 2004. godine. Od onda su dramatično proširili svoje stanište i brojeve diljem Francuske, posebno u šumama Akvitanije.

Francuski entomolog koji je prvi otkrio uljeze, kaže da se njihovo širenje diljem Francuske odvilo poput bljeska. Nadalje kaže kako je izbrojeno 85 gnijezda poput nogometne lopte u krugu od 40 kilometara koji dijeli gradiće Marmande i Podensac u okrugu Lot et Garonne gdje su stršljeni prvi puta opaženi. Diljem regije dosad je izbrojano preko 1,100 gnijezda.

Moguća invazija

Smatra se da su stršljeni odgovorni za ubijanje trećine pčela u francuskoj regiji koju nastanjuju, a ovog ljeta u novinama su izašli izvještaji o napadu na jednu ženu i njeno dijete, a napadali su i prolaznike i bicikliste. Sad su viđeni blizu Pariza, a stručnjaci upozoravaju kako bi mogli prijeći kanal Le Manche i doći sve do Velike Britanije.

Stuart Hind, ravnatelj centra za biološku raznolikost nacionalnog Muzeja prirodnih znanosti, rekao je kako je invazija stršljena na Veliku Britaniju "vrlo vjerojatna". "To je sasvim vjerojatno, iako bi moglo proći i do 10 ili 15 godina dok nam ne pokucaju na vrata", rekao je.

Po Hindovom mišljenju, najbolji lijek protiv opasnih kukaca mogla bi biti "dobra stara britanska ljeta", jer stršljenima nikako ne odgovaraju snažne kiše.

Pogubni za populaciju pčela

Raymond Saunier, predsjednik pčelarskih zadruga u okrugu Gironde u Akvitaniji, objasnio je problematiku invazije. Azijski stršljeni mogu prouzročiti ozbiljne povrede kod čovjeka. No, to je manju problem. U potrazi za larvama kojim hrane svoj pomladak mogu desetkovati zajednicu od 30.000 pčela u roku od nekoliko sati. To je upravo ono što se dogodilo u Akvitaniji.

"U zadnjih dvije do četiri godine izgubili smo oko 30 posto košnica. Dovoljno je da dva ili tri stršljena blizu košnice, i to je to.

Europske pčele ne znaju se izboriti s azijskim stršljenima. Jedina vrsta pčela koje su razvile su japanske pčele. One japanske divovske stršljene, rođake kineskih stršljena, okruže svojim tijelima i proizvedu veliku količinu topline, od koje stršljen pogiba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara