Veljko Kadijević: Hrvatske tužbe, da ih je 33, a ne tri, nimalo me ne plaše

VELJKO KADIJEVIĆ, trenutno najtraženije lice s tjeralice, našao se na Business.hr-u kao osoba s kojom je spomenuti portal obavio ekskluzivni intervju.

U intervjuu se ne spominje točno kada i gdje je isti obavljen, jer je sve, kako piše, bilo u strogoj tajnosti. Kadijević je progovorio par rečenica, uglavnom upućenih onima koji ga gone, poručivši svima koji "brinu zbog njega" da je, iako star, "prilično zdrav i imun na tjeralice i sudove", te da ne može otkriti gdje je, i to "ne zbog hrvatske tjeralice", nego zbog "vlastitog mira". Ipak, otkriva kako je istina da je doista savjetnik vojne koalicije u Iraku, "što ne znači da tamo stalno i boravi".

82-godišnji Kadijević, bivši zapovjednik i general bivše JNA protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice za ratne zločine, također kaže kako "ga hrvatska tjeralica uopće ne zanima" te kako ga "hrvatske tužbe, da ih je i 33, a kamoli tri, nimalo ne plaše".

"Ja sam spašavao jednu državu, koju su mnogi, poput vašeg predsjednika Mesića, željeli razbiti", kaže Kadijević koji je po američkom nalogu pronašao sve što je trebalo, bunkere i vojnu tehnologiju koju je bivša država izvozila Sadamu, a zatim se otišao "malo odmoriti".

U kratkom intervjuu Kadijević spominje Franju Tuđmana kao predsjednika s "kojim se uvijek moglo dogovoriti", dok "Mesiću nikada nije vjerovao", jer je "u ključnim trenutcima izmanipulirao Tuđmana". Kadijević također poručuje novinarima da upitaju predsjednika Mesića o njegovom navodnom dogovoru s Vukom Draškovićem u srpnju 1991. godine o "rušenju JNA i rukovodstva Srbije, s ciljem dovođenja Draškovića na vlast".

Kadijević također navodi primjer od 9. siječnja 1991. kada je Tuđman na sjednici Predsjedništva SFRJ prihvatio odluku o rasformiranju paravojnih organizacija i predaju oružja područnim vojnim jedinicama. Osam dana kasnije, kako stoji u tekstu, isti se dogovor postiže s Mesićem koji obećava da će RH predati 20.000 automatskih pušaka tipa Kalašnjikov. No, sve propada jer je, kako kaže Kadijević, Mesić "nešto smutio" Tuđmanu pa je RH vratila svega 150 "cijevi" od čega samo 15 Kalašnjikova, a dok je Tuđman shvatio, "već je bilo kasno."

Kako piše Business.hr, Kadijevića je krajem prosinca 1991. navodno posjetio Jimmy Moody, tada utjecajni član američkog Kongresa, koji je 80-tih radio u ambasadi SAD-a u Beogradu. Moody se navodno zbog bolesti povukao s funkcije, te je, prema nekim pričama, upravo on još za prvog Zaljevskog rata Kadijevića odveo u Washington za ad hoc savjetnika u Iraku. Kadijević kaže kako je on bio "logičan izbor" Amerikanaca koji su birali osobu od povjerenja jer je on, kao bivši prvi čovjek JNA , imao precizne podatke o Sadamovim bunkerima, vojnoj opremi i tehnologiji koju je SFRJ do početka 90-tih izvozila u Irak.

Kadijević je tijekom razgovora nekoliko puta napomenuo da je vjerovao Tuđmanu, a portalu je navodno dostavljen i stenogram njegovih razgovora s Tuđmanom oko zaustavljanja borbi u Šibeniku u ljeto 1991.

Na stenogramu se navodno čuje kako se Tuđman i Kadijević dogovaraju o tome kako zaustaviti "vatru", te kako Tuđman na Kadijevićevo upozorenje da "ako se rješenje ne nađe za stolom" da će se "onda vratiti ratu", panično odgovara: "Onda ćemo se vratiti ratu, što to znači, to znači užas, razaranje...“. U istom stenogramu, kako također piše,  Kadijević upozorava Tuđmana na Antu Markovića, tadašnjeg saveznog premijera, uvjeravajući Tuđmana da mu ne smije vjerovati.

Mehun: Policija će ispitati okolnosti u kojima je razgovor obavljen

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, koji je pročitao intervju s Kadijevićem protiv kojega su u Hrvatskoj podignute optužnice u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku, u razgovoru za Index kaže kako će policija u svakom slučaju pokušati doći do informacije na koji se način stupilo u kontakt s Kadijevićem, te će se ispitati okolnosti u kojima je razgovor s bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA vođen.

Postoji li pravna odgovornost u cijelom slučaju za sada, kaže, ne može eksplicitno tvrditi ništa, no policija će svakako legalnim putem tražiti informaciju o obavljenom razgovoru.

"Nije to prvi put da hrvatski mediji objavljuju intervjue s osobama za kojima je raspisana tjeralica. Za sada mogu samo reći da ćemo ispitati slučaj, najprije treba doći do odgovarajućih informacija, a zatim ćemo prema njima postupati dalje", zaključuje Mehun.

Kako se navodi u članku, novinari su do Kadijevića došli "nakon gotovo mjesec dana dovijanja, traganja, veza i vezica, desetaka pravih i krivih informacija, obećanja". Za izjavu su morali otići u jednu državu u EU, gdje ih je dočekala "veza", a prije koje im je pak trebalo pet prethodnih veza, preporuka i jamstava. Sastanak je održan u "jednom europskom parku", gdje je "veza" portala uspostavila vezu s generalom. Tijekom razgovora nisu smjeli postavljati pitanja, nego pustiti Kadijevića da priča. Nakon toga morali su, kako piše, izjavu "skinuti" s diktafona, prepisati ju, te vrpcu odmah vratiti.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara