VENEZUELA NA REFERENDUMU ODLUČUJE O CHAVEZOVOJ BUDUĆNOSTI

Oko petnaest milijuna venezuelanskih birača u nedjelju će izaći na referendum kako bi odlučili o političkoj budućnosti predsjednika Huga Chaveza, čiji bi mandat službeno trebao završiti 2007. godine.

Referendum je tražila oporba koja je u tu svrhu prikupila 2,4 milijuna potpisa.

Ovaj referendum u Venezueli, petom izvozniku nafte u svijetu, posebno zabrinjava svjetske naftaške krugove, već dosta pogođene rastom cijene sirove nafte preko 46 dolara po barelu, a posebice Sjedinjene Države koje dnevno uvoze 1,54 milijuna barela venezuelanske nafte.

Chavez je redovito ponavljao kako je njegova pobjeda "jedino jamstvo isporuke nafte SAD-u i drugim tržištima".

Time je upozoravao da bi u slučaju njegova poraza na referendumu, cijena nafte mogla porasti i do stotinu dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Venezuelanski birači moći će se izjasniti na 16.662 birališta u zemlji od kojih su 12.352 automatska, a 4.310 isključivo ručna.

Mandat predsjednika Chaveza bit će obnovljen ako "jednak ili veći broj birača" koji su ga izabrali 2000. godine (oko 3,76 milijuna ljudi) to zatraži i ako odaziv bude najmanje 25 posto.

Chavez, bivši padobranac koji je pokušao preuzeti vlast 1992. godine i pobijedio na izborima 1998., obećavši "revoluciju", novac je usmjeravao u zdravstvo, prehranu i stanogradnju. Većina od 25 milijunskog venezuelanskog stanovništva je siromašna unatoč izvozu nafte.

Oporba tvrdi da Chavez želi postati diktator nalik na svog prijatelja kubanskog predsjednika Fidela Castra. Optužuju ga da troši novac od izvoza nafte i da uklanja protivnike iz vlade i oružanih snaga.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara