Venezuela: Oporba nazvala referendum prijevarom

VENEZUELANSKA oporba odbacila je u ponedjeljak rezultate referenduma koji su omogućili ostanak na vlasti predsjedniku Hugu Chavezu i nazvala ih je prijevarom.

"Oštro i kategorički odbacujemo taju rezultat...prikupit ćemo dokaze kako bi pokazali Venezueli i svijetu veliku prijevaru koja je počinjena protiv volje naroda", rekao je čelnik oporbe Henry Ramos Allup na konferenciji za novinare.

Chavez je s 58,25 glasova prikupljenih u svoju korist pobjednik referenduma koji je organizirala oporba kako bi ga svrgnula s vlasti, objavilo je u ponedjeljak venezuelansko Nacionalno izborno vijeće na temelju 94,49 posto prebrojanih glasova.

Oporba je prikupila 41,74 posto glasova, kazao je predsjednik Vijeća Francisco Carrasquero.

Uvjet za valjanost referenduma je bio odziv 25 posto birača, a da bi bio opozvan, za smjenu je trebalo glasati 3.76 milijuna birača ili više, koliko ih je za Chaveza glasalo na predsjedničkim izborima 2000. godine.

Referendum je tražila oporba koja je u tu svrhu prikupila 2,4 milijuna potpisa, a težila je smijeniti Chaveza optužujući ga da želi postati diktator nalik na svog prijatelja, kubanskog predsjednika Fidela Castra. Oporba ga optužuje da troši novac od izvoza nafte i da uklanja protivnike iz vlade i oružanih snaga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara