Verheugen: Hrvatska ne spada u zapadni Balkan

HRVATSKA ni po kojim kriterijima ne spada u zapadni Balkan iz kojeg je treba izdvojiti, izjavio je danas povjerenik Europske komisije za proširenje EU Gunther Verheugen na otvaranju međunarodne konferencije ´Poslovni utjecaj proširenja Europske unije, rizici i prilike na proširenom europskom tržištu´, u Beču.

Verhoegen je naglasio da bi, ako se sudi o individualnim postignućima, Hrvatska trebala biti među kandidatima drugog kruga proširenja EU. Konferenciju je organizirao poslovni časopis ´The Economist´, a među sudionicima je i ministar RH za europske integracije Neven Mimica.

Otvarajući taj međunarodni skup visokih dužnosnika zemalja članica EU i Europske komisije, ministara za europske integracije, kandidata za članstvo te predstavnika uglednih europskih i svjetskih financijskih tvrtki i korporacija, Verheugen je naglasio da je širenje najvažniji projekt europske petnaestorice.

Verheugen je također rekao da se na summitu u Kopenhagenu neće rješavati pitanja zapadnog Balkana nego da će se o tome govoriti nakon susreta na vrhu.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel istaknuo je da je najbolji način za postizanje, mira, stabilnosti i demokracije na starom kontinentu proširenje EU od kojeg će imati koristi i zemlje članice i budući kandidati za pristup. Izrazio je suglasnost da Hrvatsku ne treba pustiti čekati, nego da je treba promatrati kao mogućeg kandidata za pregovore u drugom krugu proširenja EU.

Poslijepodne će se raspravljati o drugom krugu proširenja EU te o pitanjima pravosudnog sustava o čemu će uvodno govoriti posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, a u raspravi će uz ostale sudjelovati i ministar za europske integracije RH Neven Mimica, koji će tom prigodom govoriti o odnosima između Hrvatske i EU.

Ministar Mimica će za vrijeme međunarodnog skupa u Beču, koji traje dva dana, imati i niz bilateralnih susreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara