Verheugen: Moguće postizanje rješenja o ujedinjenju Cipra

EUROPSKI povjerenik zadužen za proširenje EU Guenter Verheugen u petak je rekao kako vjeruje da je dogovor o ponovnom ujedinjenju Cipra prije pristupa EU u svibnju moguć, s obzirom na ponovno pokretanje pregovora pod pokroviteljstvom UN-a.

"Mislim da ponovno pokretanje pregovora znači kako su se involvirane strane u osnovi već suglasile s time da će biti postignut dogovor", rekao je Verheugen novinarima nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom u Bruxellesu.

Glavni tajnik UN-a u srijedu je objavio da je pozvao vođe dviju zajednica na podijeljenom otoku sljedećeg utorka u New York na novi krug pregovora o njegovom planu za okončanje 29 godina starog sukoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verheugen je rekao da Annan ne bi pristao ponovno pokretati pregovore da mu ob je strane nisu unaprijed jamčile ishod, dodajući kako će osobno predvoditi izaslanstvo EU na visokoj razini koje će sljedećeg tjedna otputovati u New Yorku kako bi pomogli u pregovorima.

"Uvjeti što ih je postavio Kofi Annan vrlo su jasni, i držim da on ne bi ponovo pokretao pregovore, da mu obje strane nisu dale jamstva da će ti uvjeti biti ispunjeni. Prema tome, mislim da su uvjeti koje je Annan postavio ispunjeni", rekao je Verheugen.

Annan je predsjednika grčkog dijela Cipra Tassosa Papadopulosa i predsjednika turskog dijela Cipra Raufa Denktasha pozvao 10. veljače na sastanak u New York kako bi se ondje nastavili pregovori oko predloženog plana o ujedinjenju Cipra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara