Verheugen traži od Turske da zabrani torturu

POVJERENIK Europske unije za proširenje Guenter Verheugen poručio je u srijedu Turskoj da mora potpuno iskorijeniti torturu prije otvaranja pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

´Za nas nije dovoljno što u zakonu stoji da je tortura zabranjena. Želimo vidjeti taj dan u kojem niti u jednoj policijskoj postaji ljudi neće biti mučeni do smrti´, rekao je Verheugen na zasjedanju Europskog parlamenta.

Na summitu EU u Kopenhagenu prošlog tjedna europski čelnici dogovorili su da će, između ostalog i stanje ljudskih prava u Turskoj razmotriti u prosincu 2004. prije odluke o otvaranju pregovora o pristupu bloku Petnaestorice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je prihvatila paket zakona kojim želi poboljšati kriterije ljudskih prava kako bi dosegla standarde Europske unije. Među reformama se ubrajaju ukidanje dijela ograničenja za uporabu kurdskog jezika i ukidane smrtne kazne u mirnodopsko vrijeme.

No prije otvaranja pregovora očekuje se dodatne reforme kako u pogledu kurdskog jezika tako i u smanjenju jakog utjecaja turskih vojnih krugova na politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara