VERHEUGEN U LJUBLJANI: ČLANSTVO U EU DONOSI KORISTI SVIMA

Članstvo u Europskoj uniji donosi brojne prednosti zemljama koje se u nju uključuju, a proces udruživanja starog kontinenta najbolji je recept za njegovu stabilnost, mir i blagostanje, istaknuo je u Ljubljani u četvrtak povjerenik za proširenje EU Guenter Verheugen.

´Europljani trebaju jedan drugoga, a ako smo ujedinjeni i govorimo jednim glasom, onda smo najjači i najbolje nas se čuje´, rekao je Verheugen govoreći na predavanju studentima Pravnog fakulteta u Ljubljani.

´Mladi naraštaj imat će od Europske unije najviše koristi jer ćete kao studenti imati više mogućnosti studiranja u inozemstvu, a kasnije i za zapošljavanje´, rekao je Verheugen studentima.

Mlađa populacija, kako pokazuju istraživanja u Sloveniji, skeptičnija je prema globalizaciji i integracijama od srednje generacije i starijih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verheugen se prvog dana posjeta Sloveniji, u kojoj se 23. ovog mjeseca održava referendum o učlanjenju, sastao i sa slovenskim državnim vrhom, a predviđeno je da će posjetiti i Maribor, drugi po veličini slovenski grad, gdje će sudjelovati u javnoj debati o prednostima članstva u EU.

Njemu će se sutra u višesatnom posjetu Ljubljani i Novoj Gorici pridružiti i Romano Prodi, predsjednik Europske komisije.

Verheugen je u Ljubljani naglasio da je odluka o uključenju u EU u rukama slovenskih birača. Oni o uključenju u EU i NATO odlučuju na referendumima istoga dana, no - kako je istaknuo Verheugen - birači ne bi smjeli biti postavljeni pred izbor: EU ili NATO jer je riječ o dvije različite organizacije iako i jedna i druga predstavljaju koristan sistem, kako je objasnio Verheugen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara