Vesna Balenović poručila Primorcu: Ministre, možda vas vode žednog preko vode

ZVIŽDI li predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović u prazno ili ministru Draganu Primorcu podmeću najbliži suradnici - pitanje je na koje će odgovoriti sudski slučaj Nade Stanović.

Vesnu Balenović je danas priopćenjem prokazao ravnatelj prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Marijan Kajmak i to riječima da ona ostvaruje korist "u vidu sitnih dnevno političkih poena", a na istu se obrušio zbog njezina zastupanja Nade Stanović, prosvjetne inspektorice koja je otkrila pronevjere u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu.

Pritom je Kajmak ponovio kako se Nadu Stanović tereti za 39 kaznenih djela, kršenje etičkog kodeksa, prekoračenje svojih ovlasti i teške štete nanijete ugledu rečenog Ministarstva zbog čega je i pokrenut prošle godine sudski postupak. Procesom, drži Kajmak, inspektorica Stanović ima priliku dokazati svoju nevinosti jer bi joj u protivnom "ostala trajna stigma dokazane prevarantice koja je uz tuđu pomoć uspjela izigrati hrvatski pravni sustav".

Kumovi i veze

Drugu stranu medalje otkrila je, naravno, Balenović uvodeći time kako je Stanović i počela stradavati onog trenutka kad se dirnula u "kumske veze" odnosno kad je u POU Split izbrojala čak 600 lažnih diploma čime je ugrozila ravnatelja Jozu Katića i njegovu podređenu Mirjanu Brekalo Pelcl. Naime, državni tajnik Želimir Janjić, Kajmak i Katić su "kumski povezani", tvrdi Balenović.


"Upravo zbog pronevjere 12 milijuna kuna koju je otkrila, protiv Stanović je krenuo postupak na Općinskom sudu u Splitu. Ona već 15 godina radi kao prosvjetna inspektorica i do tada je dobivala samo odlične ocjene za provedene inspekcije, ali po otkrivanju ovakvih kažnjivih djela, ona biva suspendirana", opetovala je Balenović nastavljajući kako se Stanović u POU Split uputila nakon anonimne dojave.

"Zanimljivo je da Nadi Stanović nije bilo omogućeno, kada je prvi put došla u učilište, da pregleda dokumentaciju,  već je bila prisiljena obratiti se odjelu za gospodarski kriminal PU splitsko-dalmatinske. Tek je u pratnji inspektora Piplice uspjela ući u prostorije i izvršiti pregled", kazala je Balenović. Stanović je u vezi toga podnijela kaznenu prijavu protiv dvoje "učilištaraca" koju je splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kao neosnovanu.

"Ministre, možda vas vode žednog preko vode"

"Stanović je potom je Primorca, Janjića i Kajmaka prijavila USKOK-u i to zbog osnovane sumnje da su zajedno i dogovorno počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti i to zlouporabom položaja i ovlasti, te da su nesavjesnim radom omogućili da splitska ekipa krivotvori, sanira i antidatira sve ono što je ona tamo zatekla", rekla je Balenović, a tu je prijavu Ksenija Krizman iz USKOK-a odbacila kao i onu prvu.

Balenović navodi kako je Stanović neprekidno zbog svojih otkrića bila izvrgnuta mobbingu, a potom je i prijavljena državnom odvjetništvu. Tereti je se za 39 kaznenih djela poput kršenja etičkog kodeksa, prekoračenja svojih ovlasti i teške štete nanijete ugledu Ministarstva, "iako takvo što nemaju čime potkrijepiti", tvrdi Balenović.

Postoji mogućnost da Primorčevi najbliži suradnici manipuliraju ministrom. "Primorče otrijeznite se, možda vas suradnici vode žednog preko vode", poručila je Balenović te pozvala sve sudionike ove problematike na javni duel.

Ig.M.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara