Veton Surroi: Na Srbiji veliko breme prošlosti

ČLAN kosovskog pregovaračkog tima Veton Surroi ocijenio je u ponedjeljak da Srbija nosi veliko breme kolektivne odgovornosti za ratove u prethodnom desetljeću, a da je za individualizaciju krivice nadležan haški tribunal.

"Odgovornost se ne može individualizirati, društvo je stvorilo pokret Slobodana Miloševića i fašistički milje u Srbiji", rekao je Surroi, jedan od najutjecajnijih kosovskih političara i ugledni albanski novinar i izdavač, beogradskim novinarima koji već nekoliko dana borave na Kosovu.

On je dodao da dijeli mišljenje glavnog pregovarača UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija, ako je on govorio o "kolektivnoj odgovornosti".

Riječ je o Ahtisaarijevoj izjavi u kojoj se navodno spominje kolektivna odgovornost Srba kao naroda, za što srbijanska vlada i političari već nekoliko dana pozivaju finskog diplomata na odgovornost, pripisujući toj izjavi i poticaj za bombaški napad koji se dogodio u subotu u Mitrovici, u kojemu je ozlijeđeno devet ljudi.

Surroi je podsjetio da u tumačenju povijesnih događaja iz 20. stoljeća postoji kolektivna odgovornost, ali ne i kolektivna krivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahtisaari je u petak kazao da naslijeđe Slobodana Miloševića mora biti uzeto u obzir u potrazi za rješenjem za status Kosova, kao i da svaki narod mora snositi odgovornost za svoju prošlost.

Surroi je osudio "težak" napad na Srbe u sjevernom dijelu Mitrovice i rekao da incident ima "politički kontekst". Dodao je da je taj napad "usmjeren na pregovarački proces" i da komplicira situaciju u Mitrovici, koja je "već dovoljno komplicirana".

"Pregovarački proces ne smije biti talac nasilja i pregovori moraju biti nastavljeni", rekao je Surroi, koji je i predsjednik oporbene reformističke stranke ORA.

Na pitanje novinara šta će kosovski Albanci uraditi ako ne dobiju neovisnost Kosova u pregovorima, on je kazao da u kosovskom društvu postoji konsenzus i visok stupanj bliskosti stajališta Prištine, međunarodne zajednice i Kontaktne skupine.

"U pregovorima vrag leži u detaljima i sada se radi o tim detaljima", rekao je jedan od najutjecajnijih kosovskih političara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara