VIDEO "Demokracija traži uključivanje!": iDEMO Institut proveo svoj prvi projekt razmjene mladih

VIDEO "Demokracija traži uključivanje!": iDEMO Institut proveo svoj prvi projekt razmjene mladih

Screenshot, video: YouTube/iDEMO

iDEMO Institut za demokraciju od siječnja do kolovoza provodi svoj prvi projekt razmjene mladih, a povodom te prigode medijima je odaslao priopćenje za javnost.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"iDEMO Institut za demokraciju od siječnja do kolovoza provodi svoj prvi projekt razmjene mladih, pod nazivom „Democracy requires involvement!“ / „Demokracija traži uključivanje!“, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ''Erasmus+'', za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

Projekt „Democracy requires involvement!“je desetodnevna razmjena mladih (youth exchange) namijenjena mladima (studentima, volonterima, itd.), koji su istraživali i učili o temama kao što su europsko građanstvo, aktivna participacija, razvoj civilnih inicijativa, i tako promovirali civilne vrijednosti i osigurali sudionicima priliku da razviju relevantne i kvalitetne vještine i kompetencije u području aktivnog građanstva. Razmjena je okupila 32 sudionika iz 5 europskih zemalja uključujući Hrvatsku: Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije. Naši partneri u projektu su udruge FIXMEDIA Zavod za razvoj filmske ustvarjalnosti Ljubljana, Slovenija; Unique projects, Kaunas, Litva; Asociatia Tinerilor Activi Civic, Galati, Rumunjska i  Associaçao Spin para o Intercâmbio, Formaçao e Cooperaçao entre os Povos, Lisabon, Portugal.

Zabrinjavajući trendovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motiv za provođenje ovog projekta bili su zabrinjavajući trendovi uočeni u analizi potreba koja je pokazala nizak nivo participacije mladih u demokratskim procesima i civilnom društvu općenito. Razlozi leže u lošem poznavanju demokracije i procesa donošenja političkih odluka, nedostatku povjerenja u vladine i nevladine institucije, i najvažnije, u činjenici da se mladi osjećaju bespomoćnima te ne uočavaju prilike za iniciranje promjena.

Kako bi se postigli projektni ciljevi, razmjena je osmišljena kao spoj radionica, tribina, predavanja, grupnog rada, simulacija i vježbi povezanih s temom uključenosti u demokratske procese i civilno društvo. Najvažniji fokus će biti na razvoju osjećaja za inicijativu i uključivanje te prepoznavanju prilika za razvoj inicijativa u lokalnoj zajednici.

Tijekom razmjene sudionici su također naučili kako snimiti video i time poslati poruku široj javnosti o gorućim temama. Video koji izdvajamo jest „Portrait of Zagreb“, kratki dokumentarac koji kroz razgovor sa Zagrepčanima otvara teme europskog građanstva i izbjegličke krize.

Dokumentarac je u potpunosti osmišljen, snimljen i editiran od strane sudionika projekta, te kao takav diseminacijski rezultat koji za cilj ima proširiti svijest o osjećaju europskog građastva i potrebi humanog pristupa rješavanju izbjegličke krize", zaključuju iz iDemo Instituta za demokraciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara