Video: Japanci predstavili robota koji izgleda kao djevojčica

Video: Japanci predstavili robota koji izgleda kao djevojčica

JAPANSKI znanstvenici napravili su robota po uzoru na pravu petogodišnju djevojčicu i predstavili ga javnosti u Japanu. Ta robo-djevojčica, zvana Repliee R-1, ima kožu napravljenu od silikona, kao i desetke senzora i malih motora, koji joj omogućuju interakciju s okolinom,slično kao i kod pravog čovjeka.

Njezini kapci su pomični i može treptati, kosa joj je složena u dva repića, a čitavo ozračje koje se može vidjeti na snimci mnoge je navelo na usporedbu s dječakom robotom iz Spielbergovog znanstveno fantastičnog filma AI: Artificial Intelligence.

Tim znanstvenika iz odjela za robotiku na sveučilištu u Osaki, tvrdi kako se radi o najrealističnijem robotu dosad napravljenom u svijetu. Robot je dizajniran za kako bi starijim osobama i osobama s invaliditetom pomogao u najosnovnijim pomoćnim poslovima. Znanstvenici se isto tako nadaju, kako će robot opustiti ljude i navesti ih na interakciju.

Po uzoru na kćer voditelja projekta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robot je kreiran po uzoru na kćer voditelja projekta, Hiroshija Ishiguroa, koji tvrdi kako će roboti uskoro postati toliko realistični, da će ljudi imati pomisliti kako se zapravo radi o osobama, a ne robotima. "Android bi vas mogao zavarati na 5 do 10 sekundi ali ako pažljivo izaberemo situaciju, možda bi vas mogli zavarati i čitavih deset minuta", istaknuo je Ishiguro.

Želja za masovnom proizvodnjom i drugi modeli

Tvrtka Cyberdyne, koja se bavi robotikom, nada se kako će kroz nekoliko dana početi s masovnom proizvodnjom ovog i ostalih modela robota. Osim ovog modela, postoji i model Ando-san i Replee Q2, koji su jednako realistični, ako ne i još uvjerljiviji - prosudite sami.

B.V.
Foto: Screenshot

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara