Video: Milanović: Mi smo pobjednici i sastavit ćemo Vladu!

ZORAN MILANOVIĆ se konačno ukazao pred javnošću i biračima i na Sanaderovu bačenu rukavicu odgovorio: Mi smo pobjednici izbora i sastaviti ćemo Vladu!

Predsjednik SDP-a tek oko ponoći po prvi put se obratio javnosti te je kazao kako dosadašnje rezultate smatra dobrima te da kreće u sastavljanje nove vlade.

"Na temelju nepotpunih rezultata DIP-a, mogu izraziti zadovoljstvo izbornim rezultatima, iako još nisu stigli glasovi iz nekih velikih hrvatskih gradova. Zadovoljan sam i mogu reći da krećem u sastavljanje hrvatske vlade. I ja sam se čuo s predsjednikom Mesićem, ali za razliku od svog kolege, to neću javno iznositi jer to smatram privatnim razgovorom. Mandat će dobiti onaj tko uspije skupiti podršku većine u Saboru. Odmah krećemo u pregovore i nadamo se da ćemo uspjeti sastaviti Vladu"

Milanović je uputio poziv da ga podržaju one stranke koje zanima "zaokret u hrvatskoj politici".

Brojni SDP-ovci su oduševljenim klicanjem i povicima "Zoki, Zoki!" pozdravili dolazak i obraćanje stranačakog lidera koji je stigao u pratnji Ljube Jurčića, Milanke Opačić i Gordane Grbić.

"Skupo ćemo prodati svoju kožu", komentirali su neki od njih, a opći dojam je kako su okupljeni veoma zadovoljni Milanovićevim govorom, koji za razliku od Račana 2003., nije bacio koplje u trnje prije objave konačnih rezultata nego će sljedećih dana, a naročito ove noći, krenuti u bitku za parlamentarnu većinu.

Ljube ni za lijek

Jedan od glavnih prigovora HDZ-u je bio kako vodi visoko personaliziranu, ustvari kampanju poistovjećenu jedino sa Ivom Sanaderom, ali kako je bespoštedna predizborna bitka odmicala, Milanović je preuzeo kancelarov pristup i ubrzo je sa plakata iščezao Jurčićev "palčič" i sa crvenih pozadina nam se smiješilo jedino Milanovićevo lice.

Večeras se nastavilo u istom tonu; Jurčić je dao nešto sitno izjava za medije, po kuloariuma i SDP-ovoj dvorani, ali vrlo dobro se znalo i bolno vidjelo kako je samo predgrupa za partijskog "He mana" Milanovića, koji je došao, vidio i proglasio "pokušaj pobjede", dok je Jurčić ostao u zapečku i nije se na kraju niti rječju obratio i odgovorio svom izravnom takmacu Sanaderu.

Uostalom, podsjetimo se kronološki - unosi su poredani od dna do vrha stranice - kako je izborne večeri i noći bilo na Iblerovom trgu:

23:30 - Ivo Sanader je preuzeo ulogu DIP-a, predsjednika države, mandatara Vlade i mentora stručnjacima za ispitivanje javnog mnijenja i objavio "rezultate" i svoju pobjedu:

SDP-ovci šutke odslušali Sanaderovu trijumfalnu tiradu

SANADEROV pobjednički govor "nakon konzultacija sa Mesićem" je u početku u SDP-ovoj dvorani bio praćen upadicama "Fuck off" i "Crkni", ali su negodovanja brzo prestala i njegov govor je do kraja odslušan u tišini.

Još uvijek se čeka da Zoran Milanović odgovori na Sanaderovo proglašenje pobjede, iako prema posljednjim rezultatima DIP-a, vladajuća stranka ima tek tri mandata više od SDP-a.

Nakon prvih rezultata DIP-a, raspoloženje na Iblerovom trgu se gotovo dijametralno promijenilo. Dok je nakon objave rezultata izlaznih anketa u SDP-u vladao neskriveni optimizam, nakon objave prvih rezultata Državnog izbornog povjerenstva predsjednik Zoran Milanović se nije spustio i dao izjavu.

22:00 - ipak je netko iz SDP-a smogao snage reći kako nije sve tako sivo (ili pak crno?) - Ljubo Jurčić je napravio ono što rade oni koji na tulumu kada svi zakome, krenu ponovo pokrenuti zabavu:

Ljubo "kralj ponoći" Jurčić: Lijeva opcija sigurno pobjeđuje u Hrvatskoj

Čast SDP-a, koji je nakon prvog "izlaznog" prigušenog slavlja lagano potonuo u letargiju, pred novinarima je tek sat i pol nakon objave DIP-ovih rezultata obranio premijerski kandidat, koji je prije dva sata poručio: "Ja sam premijer Hrvatske!", a sada je također bio rijedak vjesnik optimizma: "Rezultati variraju iz minute u minutu, prema prvima smo mi bili u prednosti, a sada je ona na strani HDZ-a. Međutim, pričekajmo ponoć. Uvjeren sam da u Hrvatskoj pobjeđuje lijeva opcija", prognozirao je Jurčić, ali time i poručio koalicijskim partnerima iz HSLS-a i HSS-a kako računa na njih.

""Koalicija se potpisuje na osnovu broja mandata, a još nitko ne zna koliko mandata ima", pojasnio je Jurčić kako je deplasirano raditi koalicijske križaljke prije objave službenih rezultata, odnosno dok se ne bude točno  znalo koja stranka ima koliko mandata.

Jurčić je komentirao i dvoboj premijerskih kandidata sa Čačićem u 3. izbornoj jedinici; vodi u Čačićevom "dvorišću", ali prema dosad obrađenim rezultatima, biti će to borba do posljednjeg glasa(ča): "Zadovoljan sam, iako su rezultati mogli biti i bolji. Ali to neće ojačati Čačićevi poziciju u borbi za premijere, jer odluka o tome tko će sastavljati Vladu se donosi na osnovu rezultata u cijeloj zemlji, a ne samo u jednoj izbornoj jedinici"

21:30: poslije anketa - šok! Nakon što je Državno Izborno Povjerenstvo objavilo prve nepotpune rezultate po kojima SDP "gubi" ono što je po anketama "osvojio" nestalo je veselja i optimističnih prognoza

Neven Mimica: Imat ćemo većinu, ovo su samo rezultati iz ruralnih sredina

SDP-ov "europejac" nije zabrinut osjetno slabijim rezultatima nakon pobjedničkih koje su nudili rezultati izlaznih anketa.

"Siguran sam da ćemo dobiriti izbore i da ćemo imati većinu. 70 posto građana Hrvatske želi promjene, a kad se na kraju prebroje svi glasovi, zajedno s našim koalicijskim partnerima imat ćemo dovoljan broj glasova za sastavljanje vlade. DIP-ovi rezultati po kojima je HDZ u prednosti me ne zabrinjavaju jer je obrađen samo jako mali broj glasova i to iz ruralnih sredina." - objasnio je saborski zastupnik SDP-a rezultate DIP-a kao nereprezentativne.

Na pitanje misli li da će ovi rezultati pokolebati HSS i HSLS da koaliraju s njima, Mimica je uvjeren da tako neće biti.

"Ako predsjednik HSS-a Friščić bude držao do svoje riječi, a uvjeren sam da hoće, zajedno s HSS-o i HSLS-om ćemo sastaviti vladu." - rekao je.

Milanka Opačić: Ne bih ništa komentirala

Saborska zastupnica SDP-a nije, za razliku od stranačkih kolega, utjehu tražila u objašnjenju da HDZ vodi samo u ruralnim sredinama. Rekla je tek da DIP-ove rezultate treba uzeti u obzir, ali i da je još rano i treba pričekati službene rezultate. 

19:15 sati - varljivi rezultati izlaznih anketa, koji su podsjetimo, na prošlim predsjedničkim izborima na prag Predsjedničkih dvora doveli Borisa Mikšića, su SDP-ovce obradovali i neki su već slavili, ali doduše suzdržano:

U SDP-ovoj glavnoj dvorani su pjevale djevojke iz grupe E.N.I., obučene u prigodno crvene svjetlucave dekoltirane opravice, šatorom ispred stranačkih prostorija su sa zvučnika prašili Franz Ferdinand, Blur i Pulp, a uzvanici su se krenuli gostiti biranim jelima. Slavlje nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa je bilo u punom jeku.

Ljubo Jurčić: "Ovo je najbolji rezultat SDP-a ikada"

SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić, komentirajući izlazne ankete (prema rezultatima Pulsa, podaci obrađeni do 17 sati, SDP je osvojio 62 mandata u Saboru, a HDZ 57, u ove rezultate nisu uračunati glasovi iz dijaspore), kazao je kako je to najbolji rezultat kojega je SDP ikada ostvario na izborima.

"Atmosfera je dobra i bit će dobra do konačnih rezultata", kazao je Jurčić, dodavši kako će "ovo pokazati da je SDP najjača stranka bez dijaspore".

Inače, u stožeru SDP-a, unatoč preliminarnim rezultatima, vlada umjereni optimizam. Atmosfera bi se, točnije, mogla opisati kao optimizam bez euforije. Svi, kažu, čekaju ipak prve rezultate.

Željka Antunović: "SDP zadovoljan izlaznim anketama"

Željka Antunović je rekla za Index da je SDP zadovoljan izlaznim anketama koje pokazuju pobjedu, ali i treba pričekati službene rezultate.

Mirko Filipović: "Rezultat je lijepo vidjeti, ali pričekajmo službene rezultate"

SDP-ov borac iz prošlog saziva bio je prilično suzdržan u komentaru rezultata izlaznih anketa,

"Kao i svi ovdje, zadovoljan sam, ali želim pričekati službene rezultate. Jedino sam nezadovoljan brojem osvojenih mandata u mojoj, petoj izbornoj jedinici"

Ivan Račan: "Vodimo, ali pričekajmo službene rezultate"

Sin pokojnog predsjednika stranke Ivice Račana, Ivan Račan, s ostalima u stožeru dijeli umjereni optimizam: "Vodimo, ali pričekajmo ipak službene rezultate." - rekao je za Index.

Ante Kotromanović: Loš sam prognozer

SDP-ov čovjek zadužen za braniteljsku populaciju nije krio zadovoljstvo preliminarnim rezultatima izbornih anketa

"Loš sam prognozer, pa ne bih htio i ovaj put pogriješiti, ali ovi prvi rezultati obećavaju." - rekao je za Index predsjednik SDP-ovog Savjeta za branitelje i "budući ministar branitelja".

Izaslanstvo Republike Pešćenice došlo čestitati pobjednicima u susjednoj državi

Jajan i njegov nepoznati pratitelj u svečanim su odijelima došli pozdraviti SDP-ovce i čestitati im na "odličnim rezultatima izlazne ankete".

Z.A.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara