VIDEO Papa u Auschwitzu: Prošao ispod zloglasnog natpisa i briznuo u plač

VIDEO Papa u Auschwitzu: Prošao ispod zloglasnog natpisa i briznuo u plač

Foto: Hina

PAPA FRANJO danas je posjetio zloglasni Auschwitz i u tišini se pomolio za najmanje milijun žrtava nacističkog režima. Pritom je zaplakao, piše Daily Mail.

Umjesto govora Papa će u Auschwitzu voditi molitve za 1.1 milijun žrtava koncentracijskog logora. Planiran je i susret s 12 preživjelih logoraša.

Kad je Papa jutros prošao ispod natpisa "Arbeit Macht Frei", koji se nalazi na ulazu u logor, rasplakao se. Potom su ga odveli do baraka, gdje ne dugo sjedio moleći se u tišini. Kod logora ga je dočekalo oko 200 ljudi.

Molitvu je također održao i u ćeliji u kojoj je umro poljski svećenik Maximilian Kolbe nakon što se žrtvovao za jednog osuđenika.

Papa je u Birkenau došao automobilom, vozeći se pored tračnica kojima su u logor smrti u željezničkim vagonima dovezeni ljudi koji su ondje ubijeni.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila "jako ganuta".

"Željela sma kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza", kazala je.

Papa nije izgledao "samo tužno nego i jako umorno".Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armije je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje. Ivan Pavao II. 1979., a  popa Benedikt XVI.  2006.

Tijekom poslijepodneva papa Franjo će se sastati u Krakovu s tisućama mladih hodočasnika koji su došli u Poljsku u prigodi Svjetskog dana mladih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara