Video: Snimljene žive ribe na 7.700 metara dubine

Video: Snimljene žive ribe na 7.700 metara dubine

ZNANSTVENI tim Japanaca i Britanaca zajedničkom suradnjom snimio je ribe na dubini od 7.700 metara.

Uz pomoć posebno dizajniranih podvodnih kamera na daljinsko navođenje namijenjene isključivo u svrhu istraživanja podmorja čija je cijena 100 tisuća funti snimljeno je 17 riba koje su bez pigmenta i žive u potpunom mraku.

Sedamnaest riba vrste poznatije kao Pseudoliparis amblystomopsis, prilikom snimanja hranile su se najvjerojatnije strvinom na morskom dnu gdje je pritisak oko 770 atmosfera, a temperatura uvijek ispod ništice. Monty Priede sa sveučilišta Aberdeen ustanovio je kako su ribe dugačke oko 30-ak centimetara te da su na neobičan način "slatke".

"Nitko do sada nije zabilježio žive ribe na takvoj dubini - nikada se ne zna što se može dolje još pronaći", izjavio je Alan Jemieson s istog sveučilišta. 1970. godine je u moru kod Puerto Rica na površinu izvučena riba s dubine od osam kilometara vrste Abyssobrotula galatheae no ona nije bila živa stoga ne spada u isti kriterij kao ovo otkriće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britansko - japanski projekt započeo je 2007. kako bi se što više otkrilo nepoznato podmorje Marijanske brazde, čija je dubina 12.111 metara istočno od Japana u Tihom oceanu. Živi organizmi na tim dubinama moraju se najprije boriti s hranom koja dolazi s visine od 8.000 metara, zatim njihova tijela trebaju biti prilagođena tolikom pritisku.

Profesor Pride, direktor oceanskog laboratorija, ponosno je izjavio: "Nitko nikada nije zabilježio kretanje i život ovih organizama u njihovom prirodnom staništu. Neke primjerke smo mogli vidjeti u muzejima dok su one izvučene na površinu bile neprepoznatljive". Alan Jamieson uvjeren je kako je to tek početak otkrića, te iščekuje drugu ekspediciju u ožujku 2009. kada će istraživati dubine između 6.000 i 9.000 metara.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara