Video: Zatvoren Burj Khalifa, najviši neboder na svijetu

Video: Zatvoren Burj Khalifa, najviši neboder na svijetu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SAMO MJESEC dana nakon svečanog otvorenja, Burj Khalifa, najviši neboder na svijetu, zatvoren je, na veliko razočaranje turista koji su plaćali po 27 dolara kako bi s njegove promatračnice promatrali okolinu.

Ne zna se točan razlog zatvaranja promatračnice nebodera, dosad jedinog otvorenog dijela, ali problemi s električnim instalacijama barem su dijelom odgovorni. Razlozi zatvaranja se ne znaju, jer vlasnik 1,5 milijardi dolara skupog nebodera ne želi dati detalje.

Ne žele reći u čemu je problem

Dubai se nadao da će 828 metara visoki neboder biti velika turistička atrakcija te da će se novac uložen u njega brzo isplatiti od turističkih prihoda, ali i prodaje nekretnina. Gradnja je počela prije izbijanja globalne financijske krize, koja je uzela snažan danak na taj emirat.

Emaar Properties, tvrtka u čijem je vlasništvu monumentalni toranj, u kratkoj je izjavi za zatvaranje okrivila "neočekivano velik promet", ali je naznačila da bi problem mogao biti i u električnim instalacijama. Unatoč brojnih upitima novinskih agencija, Emaar nije dao dodatne detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu rekli ni kad će se promatračnica ponovno otvoriti. Prodavači su očekivali velik broj prodanih karata za Valentinovo, ali ne znaju hoće li te karte zaista moći prodati ili će morati vratiti novce.

Otvoren prerano?

Zatvaranje Burj Khalife dolazi u vrlo nezgodno vrijeme za Dubai, koji petinu svog godišnjeg prihoda generira preko turizma. Emirat trenutno ima dug od 80 milijardi dolara, koje se ne zna kad će isplatiti. U pomoć im je pristigao susjedni Abu Dabi, čiji je vladar posudio 20 milijardi dolara, a u njegovu čast je ima nebodera promijenjeno iz Burj Dubai u Burj Khalifa.

Neboder je otvoren 4. siječnja, na velikoj ceremoniji na kojoj se proslavilo što je Dubai konačno dobio najvišu zgradu na svijetu, ali već je ranije bilo upitno je li otvorenje došlo prerano, jer ima još puno detalja koje treba "ispeglati".

Do kraja ovog mjeseca u neboder visok preko 160 katova trebali bi se useliti prvi od 12.000 budućih stanara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara