Video: Znanstvenici prvi put snimili mitsku neman iz morskih dubina

Tekst: J.C.
Screenshot: Discovery News

NEMAN iz morskih dubina, za čije postojanje znanstvenici znaju već odavno, prvi put je ulovljena kamerom zahvaljujući najnovijoj tehnologiji! Za prvu snimku stvorenja čije je latinsko ime Regalecus glesne (ili na engleskom oarfish) zaslužni su znanstvenici s američkog sveučilišta u Louisiani.

Oni su, zahvaljujući najmodernijem vozilu na daljinsko upravljanje koje su dobili od naftnih tvrtki, zaronili duboko u vode Meksičkog zaljeva i kamerom uspjeli uhvatiti najdulju ribu na svijetu! Ovo je prvi put da je velika neman snimljena u svom prirodnom ambijentu, a njeno postojanje poznato je zahvaljujući nekoliko strvina koje su ranije pronađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o vrsti koja obitava uglavnom u tropskim oceanima, ali viđa se vrlo rijetko. Prepoznatljiva je po izduženom tijelu zbog kojeg podsjeća na morsku zmiju, pa se pretpostavlja da je upravo ovo stvorenje izvor brojnih mornarskih legenda o velikim nemanima koje vrebaju moreplovce na otvorenim morima. Ova riba može narasti do dužine od čak 17 metara, a profesor Benfield i njegova ekipa znanstvenika zabilježili su je na dubini od gotovo 500 metara.

"Koliko je meni poznato, ova životinja nikad nije snimljena na ovakvoj dubini, u svom prirodnom životnom ambijentu", kaže profesor Benfield koji je oduševljen otkrićem svoje ekipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara