Videokonferencija o znanstvenim programima EU

Videokonferencija o znanstvenoistraživačkim i razvojnim programima i inicijativama Europske unije (EU), što se održava danas na zagrebačkome Medicinskom fakultetu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), okupila je online osam akademskih i znanstvenih središta u Hrvatskoj.

Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca ta je konferencija zapravo uvod u pojačane aktivnosti MZOŠ-a na ubrzanom priključivanju hrvatske akademske i znanstvene zajednice znanstvenoistraživačkim programima EU-a.

Kad je pak riječ o "pridruživanju" hrvatske znanosti europskoj, ministar Primorac istaknuo je da ona ne uključuje zakonodavnu prilagodbu već da je naglasak na usklađivanju nacionalne znanstvene politike s europskom te na jačanju znanstvenoistraživačkoga sektora u Hrvatskoj .

Ostvarivanje tih zadaća, smatra Primorac, važan je mehanizam u postizanju željenoga cilja - aktivnomu sudjelovanju hrvatskih znanstvenika u europskome istraživačkom prostoru.

Predstavnik Delegacije Europske komisije u Zagrebu Enrique Aguado-Asenjo podsjetio je da je Europska komisija još 1984. pokrenula programe na području znanosti, istraživanja i inovacija poznatih kao okvirni programi. Pri tomu je, istaknuo je, Europa kao kolijevka moderne znanosti "prepoznala" i uvažila činjenicu da svaka od europskih zemalja ima svoju znanstvenoistraživačku tradiciju. Na tom se načelu, dodao je Aguado-Asenjo, i razvijala suradnja u sklopu okvirnih programa - sada je u tijeku Šesti okvirni program (FP 6) - među članicama EU-a te zemljama koje u tim programima sudjeluju i kao kandidati za EU te pridružene ili "treće" zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobivanje statusa kandidata za EU Hrvatskoj se otvaraju i mogućnosti izravnoga sudjelovanja u FP 6 u kojemu i sada sudjeluje u statusu "treće zemlje" što znači da u znanstvenoistraživačkim projektima u sklopu FP 6 sudjeluje kao četvrti partner u konzorciju od tri zemlje, objasnio je pomoćnik ministra znanosti za međunarodnu suradnju Radovan Fuchs .

Govoreći o perspektivama sudjelovanja Hrvatske u FP 6 , Fuchs je istaknuo kako Hrvatska za predpristup u taj program mora 2005. osigurati iznos od osam do deset milijuna eura kako bi mogla 2006., što je i zadnja - peta godina FP 6, izravno sudjelovati u tom programu.

Ipak, dodao je, zemlje koje krenu u predpregovore mogu dobiti i određeni popust koji obično iznosi između 20 i 30 posto, a do sada je najveći popust ostvarila Turska (30 posto).

Zato je za nadati se da će i Hrvatska ostvariti određeni popust ali će se, rekao je Fuchs, 2005. ipak osigurati ukupna potrebna sredstva za predpristup FP 6.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara