Vidošević: To što je Rohatinski najpopularniji u zemlji, potpuni je apsurd

Vidošević: To što je Rohatinski najpopularniji u zemlji, potpuni je apsurd

Foto: Arhiva

ŠEF HGK Nadan Vidošević ponovo je danas napao ekonomsku strategiju Željka Rohatinskog i u  razgovoru za Nacional kazao da je guverner HNB-a pod pritiskom politike otpuštao dio novca, koji nije išao gospodarstvu nego državi.

Oni koji su nas trebali izvući iz krize od Rohatinskog nisu dobili ništa

"Sve te milijarde puštene su u svrhu održavanja postojeće strukture koja vlada Hrvatskom u svim segmentima, strukture koja se bogatila i živjela isključivo na domaćoj potražnji, a ne na izvozu. Onaj dio gospodarstva koji nas je morao izvući iz krize, od Rohatinskog nije dobio ništa", poručio je Vidošević.

Smanjenje pričuve: politička promocija i strah od prosvjeda

Kazao je da je zadnja guvernerova mjera, dodatno smanjenje obvezne pričuve banaka, bio pokušaj političke promocije, ali i da se jednim dijelom radilo o strahu.

"U trenutku kad je HNB otpustio taj novac, još se nisu znali dosezi uličnih prosvjeda, koji su dijelom krenuli i prema HNB-u, kao posljednjoj točki obrane standarda građana i stila življenja", izjavio je šef HGK.

Prosvjednici su pljeskali onima koji su ih doveli na ulice

Kako prosvjednici lijepih riječi nisu imali ni za njega ni za instituciju kojom vlada zadnjih 10 godina, Vidošević je morao odgovoriti i na to pitanje. Većina prosvjednih povorki nije mogla proći bez zaustavljanja ispred zgrade HGK i gromoglasnih povika "Nadane, lopove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsurd je to što prosvjednici plješću onima koji su ih doveli na ulice. Doći će dan kad nećemo moći naći šest milijardi eura za financiranje ovakvog načina života. Kod ljudi još nije došlo do otrežnjenja, klanjaju se zlatnom teletu. Svakog boli kad mu se zviždi, ali je to lakše podnijeti znajući da si u pravu", rekao je za Nacional.

Razlozi njegove popularnosti izlaze iz sfere racionalnog

Činjenicu da je prema svim anketama Rohatinski najpopularnija osoba u zemlji, nazvao je potpunim apsurdom.

"U Hrvatskoj je nestalo 100 tisuća radnih mjesta bez ikakve reakcije centralne banke. Dakle, guverneru pred nosom nestane 100 tisuća radnih mjesta, on se jednog dana probudi i kaže "evo mene, dobar dan". Razlozi njegove popularnosti izlaze iz sfere racionalnog", rekao je šef HGK.

Vidošević je zadnja dva tjedna zaratio s najmoćnijim domaćim kapitalistima Tedeschijem i Todorićem, a u paketu s njima i s guvernerom centralne banke. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara