Vidović: Bacite papiriće s uputama koje su vam tutnuli u ruke

NAKON što je relativno glatko donesen novi Statut SDP-a pred sam početak glasanja sva tri kandidata obratila su se delegatima. U ovim trenucima SDP-ovci izglasavaju novo vodstvo stranke za iduće četiri godine.

Napomenimo da su kod donošenja Statuta popriličnu podršku dobili amandmani koje je predlagao Mato Arlović, a koji su redom - kažu nam neki SDP-ovci - služili relativiziranju ovlasti predsjednika stranke, no ni jedan nije prošao.

Primjerice, Arlović se zalagao za dvostruko veći broj članova Predsjedništva - dvadeset te za četiri umjesto dva potpredsjednika stranke. Amandmani su predlagani tijekom rasprave, a podrška im je iz minute u minutu opadala. Može se reći da su imali maksimalnih petstotinjak delegata podrške, a minimalnih stotinjak glasova. Usvojeni amandmani nisu bitno utjecali na sadržaj članaka novog statuta.

>Bandić odaslao listu: Glasajte za Kovačevića, Komadinu, Mršića, Arlovića, Pančića

Prvi je za govornicu stao Dragan Kovačević.

Gdje je nestao čovjek?

Kovačević se u svom govoru vratio u prošlost i iznio statistike koje doduše nikome osim njega do sada nisu bile poznate.

"SDP je tada imao 30 posto, a HDZ 20 posto. U međuvremenu se mnogo toga dogodilo, napustio nas je naš predsjednik Ivica Račan", kazao je Kovačević, nakon čega je stao kritizirati način vođenja kampanje, a zbog čega je SDP na kraju "izgubio dobivene izbore".

"Građani su nam htjeli dat mandat. Međutim došla je kampanja i otvorili smo pogrešne teme i cjenkali se sa tradicionalnim koalicijskim partnerima. Na jumbo plakatima predstavljali smo tim, ali smo na kraju ostali na pojedincima", kazao je Kovačević.

"Pitali su me, gdje je nestao čovjek iz našeg programa? Prosječan građanin ne živi dobro. Nama treba čovjek koji živi od svoga rada",  smatra Kovačević koji za sebe kaže da nije klasičan političar jer dolazi iz sfere gospodarstva što mu mnogi uzimaju kao manu. Govor je zaključio rečenicom "Svrstajmo se uz jak i pobjednički SDP".

Milanović: Molim vas, glasajte za mene!

Zoran Milanović je prilično neobično započeo govor molbom kazavši delegatima: "Molim vas da mi date povjerenje da budem na čelu SDP-a, da vodim stranku iduće četiri godine, da ju vodim u pobjedu!"

Referirajući se na prethodnog govornika, kazao je "Ja sam političar, to je moj izbor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Račan je postavio čvrst temelj, na nama je da gradimo kat i stavimo dobru izolaciju", kazao je aktualni šef dodajući da je "ova stranka moj ponos, naš ponos, ima puno kvalitetnih ljudi i uzalud će biti sve ako SDP ne uspije preuzeti vođenje ove zemlje".

"Ja nemam svoje ljude", kazao je Milanović, "ali ću prihvatiti sve suradnike koje mi izabere Konvencija", poručio je delegatima završavajući govor parolom "Novi SDP za novu Hrvatsku!". Za to je nagrađen najglasnijim pljeskom, u odnosu na protukandidate, ili kako Vidović voli reći "sukandidate".

Vidović: Ne dozvolite da vas bilo tko ponižava time što će vam govoriti za koga da glasate

Davorko Vidović je govorio treći po redu, a u svom je govoru osudio podjele na stare i mlade naglašavajući kako je stranci potrebno iskustvo.

"Puno se govori o tome da sam 'račanonostalgičar'. Drago mi je da me zovu 'račanonostalgičarom'", kazao je Vidović, na to se nadovezujući primjedbama na danas toliko puta komentirani napis na Forumu mladih SDP-a.

"Ne smije se događati da se u ovoj stranci netko označi kao suvišan. I nitko ne smije biti prestar i premlad za SDP. Kako ćemo graditi SDP bez mladih, bez snage, bez erosa, ali kako ćemo i bez iskustva?", pitao je Vidović naglašavajući kako "podjele i svrstavanje iza ovoga ili onog kandidata, može u kampanji, ali poslije toga ne". Vidović je u svom govoru poručio kandidatima da razmišljaju svojom glavom i da ne djeluju po napucima moćnijih članova Partije.

"Sve one papiriće koje su vam tutnuli u ruke i pokazali za koga morate glasati, bacite u smeće, jer imate vlastite glave. Ne dozvolite da vas bilo tko ponižava time što će vam govoriti za koga da glasate", poručio je s govornice kandidat za predsjednika SDP-a Davorko Vidović uoči glasanja za novog stranačkog šefa.

"Širenje netrpeljivosti, širenje mržnje nije dopustivo u ovoj stranci", kazao je Vidović. Govor je završio riječima - "Ja nemam parolu za vas, ali mogu reći onu Račanovu rečenicu koja nam je svima jako poznata - Možemo izgubiti izbore ali obraz ne. Ja bih tomu dodao da ne možemo izgubiti srce SDP-a!", nova je parola kandidata Vidovića.

Gužva oko švedskog stola

Predsjednik Radnog predsjedništva Josip Leko, nakon toga je pozvao delegate na ručak u šatoru ispred Doma sportova i na glasanje u maloj dvorani. Ubrzo se stvorila velika gužva oko švedskog stola, s obzirom da je pauza nastupila nakon gotovo punih pet sati službenog dijela konvencije.

Veliki je red i na ulazu u dvoranu u kojoj su raspoređene biračke kutije u koje delegati ubacuju glasove za predsjednika, dva potpredsjednika, deset članova Predsjedništva, 103 člana Glavnog odbora i 11 članova Nadzornog odbora. U dvorani se sluša engleski bend Radiohead, iako se jutros u vrijeme dok je Konvencija bila "u povojima" slušao Halid Bešlić i slavna pjesma sa soundtracka filma "Gori vatra" - "Iznad Tešnja zora sviće". Ipak, pjesme nisu "puštane" u dvorani nego u obližnjem kafiću "Sport Billy" kojemu "cajke" nisu strane.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara