Vidović: Nismo željeli oštetiti ljude koji odlaze u mirovinu do Nove godine

Vidović: Nismo željeli oštetiti ljude koji odlaze u mirovinu do Nove godine
MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je danas da Ministarstvo rada nije željelo izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju oštetiti ljude koji odlaze u prijevremenu mirovinu do kraja godine.

´Radi se prije o nezgrapnosti nego o propustu, jer nam cilj nije bio oštetiti ljude koji će u idućih 12 dana otići u mirovinu´, rekao je Vidović novinarima.

U skladu s uobičajenom praksom, i ove je godine veliki dio zaposlenih zatražio umirovljenje za 30. prosinca, ne znajući da će izmjene zakona koje će im smanjiti prijevremene mirovine stupiti na snagu prije Nove godine.

Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji stupa na snagu sutra, 18. prosinca, smanjuje prijevremene i najniže mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To znači da će svim umirovljenicima koji u prijevremenu starosnu mirovinu stupe 18. prosinca ili kasnije, smanjenje za svaki kalendarski mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršenih uvjeta za stjecaje prava na starosnu mirovinu iznositi 0,34 posto, a ne kao dosad 0,3 posto.

Tako će, primjerice, mirovina za pet godina ranijeg umirovljenja umjesto 18 posto biti niža 20,4 posto.

Najniža mirovina određivat će se za svaku godinu mirovinskog staža do 30 godina mirovinskog staža u visini od 0,825 posto, a za svaku godinu koja prelazi 30 godina mirovinskog staža u visini 0,4125 posto od prosječne bruto plaće u Hrvatskoj u 1998. godini.

Dosad je taj postotak za sve najniže mirovine iznosio 0,825 posto, pa bi najniže mirovine, ovisno o godinama staža, mogle biti manje i do 200 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara