VIJEĆE EUROPE: MERON POZITIVNO O SURADNJI HRVATSKE S HAŠKIM SUDOM

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron izvijestio je u petak Vijeće Europe o suradnji država s prostora bivše Jugoslavije sa Sudom, pri čemu je suradnju Hrvatske ocijenio pozitivnom i značajno poboljšanom, oslanjajući se u najvećoj mjeri na mišljenje glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Ocjene o suradnji država s ICTY-em Meron je iznio na sjednici Izvještajne skupine za demokratsku stabilnost Ministarskog odbora VE, nadležne za nadzor provedbe obveza koje su Srbija i Crna Gora te Bosna i Hercegovina preuzele prilikom primanja u članstvo VE .

Govoreći o Hrvatskoj, Meron je naglasio kako je, prema ocjeni glavne tužiteljice Carle del Ponte, suradnja Haškog suda s Hrvatskom značajno poboljšana u posljednjih nekoliko mjeseci. Istaknuto je da je tužiteljica zadovoljna suradnjom koju je Hrvatska pokazala prilikom dobrovoljne predaje šest optuženika u travnju 2004, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Nadalje, pozitivno je ocijenjena suradnja Hrvatske u osiguranju potrebne dokumentacije i pristupu svjedocima, a predsjednik ICTY-a je rekao da se u cijelosti slaže s tako pozitivnom ocjenom suradnje tužiteljice.

Meron je istodobno naglasio i potrebu ulaganja dodatnih napora na uhićenju optuženog generala Ante Gotovine, navodi se u priopćenju.

. Glede pripreme domaćih sudova za procesuiranje ratnih zločina koje bi im mogao prepustiti ICTY, Meron je naglasio spremnost Suda da putem seminara pruži pomoć u obučavanju domaćih sudaca za odgovarajuće postupanje u tim slučajevima, ocjenjujući da izvještaji Europske komisije i Misije OESS-a ukazuju na potrebu jednakog pravnog tretmana svih optuženih za ratne zločine.

Pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Neven Madey na sjednici je ponovio čvrstu obvezu hrvatske Vlade na punu suradnju s ICTY-em.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva politika, po njegovim riječima, potvrđena je i kroz konkretne dokaze pravne suradnje s Haagom posljednjih mjeseci, i to na svim područjima uključujući i napore poduzete na rješavanju slučaja Gotovina.

Glede sposobnosti hrvatskog pravosuđa da preuzme suđenja za ratne zločine Madey je kazao da će, uz pomoć ICTY-a i prijateljskih država, četiri za to određena suda biti u cijelosti i pravovremeno obučena za rad na takvim slučajevima u skladu sa standardima UN-a i Haškog suda.

Na sjednici su predstavnici Nizozemske, Njemačke i Irske također pozitivno komentirali ostvarenu suradnju Hrvatske s Haškim sudom, dodaje se u priopćenju.

Tijekom boravka u Strasbourgu Meron se sastao s glavnim tajnikom VE Walterom Schwimmerom i predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Luziusom Wildhaberom, kazali su za Hinu glasnogovornici VE i ICTY-a, ne želeći iznositi druge detalje o Meronovu posjetu.

Iz neslužbenih izvora Vijeća Europe saznaje se da je predsjednik ICTY-a u svom izvješću o SCG iznio iste ocjene kao i u izvješću Vijeću sigurnosti UN, odnosno da je ta suradnja zamrznuta, dok je suradnju BiH sa Sudom ocijenio relativno dobrom, izuzev problema s Republikom Srpskom.

(Hina) pp/xdh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara