Vijeće Europe savjetuje Moskvi pregovore s Čečenijom

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis koji boravi u posjetu Moskvi, u ponedjeljak je Rusiji savjetovao da rješenje čečenskog problema pokuša postići pregovorima te je istaknuo kako je to pitanje isključivo stvar ruskih vlasti.

"U Čečeniji je prisutan politički problem i trebalo bi ga riješiti pregovorima", rekao je Davis za moskovski radio Echo, istaknuvši kako se to pitanje ne tiče Vijeća Europe te da ga trebaju riješiti ruske vlasti. "Potpuno shvaćam s kakvim se teškoćama suočava ruska vlada kada pokušava pronaći odgovarajuće sugovornike za takve pregovore", također je rekao Davis.

Davis je odbacio zahtjev Moskve da se prekine monitoring Rusije, podsjetivši kako ta zemlja "nije ispunila sva obećanja dana pri ulasku u Vijeće Europe", posebno pitanje koje se odnosi na ukidanje smrtne kazne, zbog čega se, među ostalim, monitoring nastavlja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči Davisova dolaska u Rusiju Moskva je od Vijeća Europe zatražila prekid nadzora kada je riječ o poštivanju ljudskih prava te je organizaciju optužila za "stereotipno stajalište" u odnosu prema Moskvi.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara